Potrivit unui studiu, rezultatele testelor cu bombe nucleare din anii 1950 și ’60 se observă în prezent în mierea americană. Deși nivelurile de radioactivitate nu sunt periculoase acum, este posibil ca acestea să fi fost mult mai ridicate în anii 1970 și ’80, spun cercetătorii, care estimează că în anii ’70 nivelul substanțelor radioactive din miere ar fi putut fi de zece ori mai mare.
Radiocesiul este solubil în apă, iar plantele îl pot confunda cu potasiul, un nutrient vital cu proprietăți chimice similare. Plantele cu flori pot transfera radiocesiul din sol la albine, care mai apoi transferă contaminantul în miere.
„Este cu adevărat incredibil”, spune Daniel Richter, un om de știință de la Universitatea Duke, care nu a fost implicat în lucrare. Studiul, spune el, arată că efectele negative „sunt încă acolo și se ascund într-un nutrient major”.
În urma celui de-al II-lea Război Mondial, S.U.A., fosta U.R.S.S. și alte țări au făcut mai multe teste de suprafață, detonând peste 500 de focoase nucleare. Bombele au expulzat radiocesiul – o formă radioactivă a elementului chimic cesiu – în atmosfera superioară, iar vânturile l-au dispersat în întreaga lume, înainte să ca acesta cadă din cer sub formă de particule microscopice. Cu toate acestea, răspândirea nu a fost uniformă. De exemplu, coasta de est a S.U.A. a fost mai afectată, din cauza caracteristicilor regionale ale vântului și precipitațiilor.
Sursa: https://www.sciencemag.org/news/2021/04/nuclear-fallout-showing-us-honey-decades-after-bomb-tests