ŞTIRI MEDICALE

Efectele experimentelor nucleare observate în mierea americană, zeci de ani mai târziu

Potrivit unui studiu, rezultatele testelor cu bombe nucleare din anii 1950 și ’60 se observă în prezent în mierea americană. Deși nivelurile de radioactivitate nu sunt periculoase acum, este posibil ca acestea să fi fost mult mai ridicate în anii 1970 și ’80, spun cercetătorii, care estimează că în anii ’70 nivelul substanțelor radioactive din miere ar fi putut fi de zece ori mai mare.

Radiocesiul este solubil în apă, iar plantele îl pot confunda cu potasiul, un nutrient vital cu proprietăți chimice similare. Plantele cu flori pot transfera radiocesiul din sol la albine, care mai apoi transferă contaminantul în miere.

„Este cu adevărat incredibil”, spune Daniel Richter, un om de știință de la Universitatea Duke, care nu a fost implicat în lucrare. Studiul, spune el, arată că efectele negative „sunt încă acolo și se ascund într-un nutrient major”.

În urma celui de-al II-lea Război Mondial, S.U.A., fosta U.R.S.S. și alte țări au făcut mai multe teste de suprafață, detonând peste 500 de focoase nucleare. Bombele au expulzat radiocesiul – o formă radioactivă a elementului chimic cesiu – în atmosfera superioară, iar vânturile l-au dispersat în întreaga lume, înainte să ca acesta cadă din cer sub formă de  particule microscopice. Cu toate acestea, răspândirea nu a fost uniformă. De exemplu, coasta de est a S.U.A. a fost mai afectată, din cauza caracteristicilor regionale ale vântului și precipitațiilor.

Sursa: https://www.sciencemag.org/news/2021/04/nuclear-fallout-showing-us-honey-decades-after-bomb-tests

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *