ŞTIRI MEDICALE

Epidemiologia și diagnosticarea Zika pe baza studiilor despre donatori

Riscul de transmitere al arbovirusurilor prin transfuzii de sânge este legat de incidența infecției la primitor și de durata de timp în care sângele donatorilor infectați recent rămâne infecțios.
Identificarea a 23 de cazuri de transmitere pe calea transfuziilor în timpul epidemiei provocate de virusul West Nile în S.U.A. și modelele estimative ale riscurilor de transmitere pe această cale arată o rată de 4,7 la 10 000 de donatori. Astfel, în anumite zone, incidența  infectărilor cu arbovirusul transmis de țânțari a fost mult mai mare, în ciuda viremiei sau a duratei scurte. Drept urmare, începând cu anul 2003, a fost implementată o politică de screening a donatorilor de sânge prin teste NAATs, care să identifice posibila infectare cu virusul West Nile.
În mod similar, și pentru reducerea riscului de transmitere a virusului Zika, începând cu anul 2016, toți donatorii de sânge din S.U.A. au trecut printr-un screening cu teste de amplificare a acidului nucleic (NAATs), deși transmiterea acestuia pe cale sanguină nu fusese documentată anterior.

 

Sursa: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30125-0/fulltext

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *