- Europa se va confrunta cu o „epidemie de cancer”, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula tratamentul și cercetarea, spun specialiștii în oncologie.
- Într-un raport publicat în revista științifică Lancet se estimează că 1 milion de cazuri au rămas nediagnosticate în timpul pandemiei de Covid-19.
- Și cercetarea în domeniul cancerului a fost încetinită în ultimii ani, susțin experții.
Experții au avertizat că Europa se va confrunta cu o „epidemie de cancer”, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula tratamentul și cercetarea. Se estimează că 1 milion de cazuri au rămas nediagnosticate în timpul pandemiei, arată un raport publicat în revista științifică Lancet, citat de The Guardian.
Impactul pandemiei de Covid-19 și concentrarea asupra acesteia au scos la iveală „slăbiciuni” în sistemele de sănătate și în zona de cercetare a cancerului de pe întreg continentul. Dacă aceste probleme nu vor fi abordare în mod urgent vor întârzia rezultatele cercetării oncologice cu aproape un deceniu, spun experții de top din domeniul sănătății și științei.
Raportul a fost întocmit de o echipă de experți în domeniul sănătății, cu cunoștințe detaliate despre evoluția cancerului din Europa. O consecință a pandemiei au fost efectele blocajelor din serviciile de sănătate care s-au răsfrânt și asupra cercetării cancerului și a tratării pacienților cu cancer, au mai spus experții.
Aproximativ 1 milion de cazuri de cancer n-au fost diagnosticate în Europa în timpul pandemiei de Covid-19
Pentru a sublinia amploarea acestei probleme, estimăm că aproximativ 1 milion de cazuri de cancer n-au fost diagnosticate în Europa în timpul pandemiei de Covid-19, au transmis specialiștii.
„Există dovezi în curs de dezvoltare că o proporție mai mare de pacienți sunt diagnosticați cu stadii ulterioare de cancer în comparație cu ratele pre-pandemie, ca urmare a întârzierilor substanțiale în diagnosticarea și tratamentul cancerului. Aceast lucru ar putea avea consecințe și în anii următori. Aceste probleme vor compromite în cele din urmă supraviețuirea și vor contribui la o calitate inferioară a vieții pentru mulți pacienți europeni cu cancer”, se mai arată în raportul făcut public.
„Estimăm că aproximativ 1 milion de cazuri de cancer au fost ratate în toată Europa în timpul pandemiei de Covid-19”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Queen’s University Belfast, președintele și autorul principal al comisiei care a realizat raportul. „Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a identifica persoanele nediagnosticate la timp”.
Cercetarea în domeniul cancerului a fost încetinită, spun experții
„În plus, am observat un efect negativ asupra cercetării cancerului, laboratoarele fiind închise și studiile clinice amânate sau anulate în primul val de pandemie. Suntem îngrijorați de faptul că Europa se îndreaptă către o epidemie de cancer în următorul deceniu dacă sistemele de sănătate și cercetarea cancerului nu sunt vor devenit urgent o prioritate”, a mai spus profesorul Lawler.
Raportul susține, de asemenea, că eforturile și cercetările de prevenire a cancerului, în special, nu au beneficiat de finanțarea pe care o merită. Un accent mai mare pe prevenirea cancerului ar reduce numărul de persoane care dezvoltă boala și, prin urmare, ar permite mai multe resurse disponibile pentru cei care au nevoie de tratament.
„Se estimează că 40% dintre cancerele din Europa ar putea fi prevenite dacă strategiile de prevenire primară ar folosi mai bine înțelegerea noastră actuală a factorilor de risc de cancer”, a spus Anna Schmütz, de la Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului.
Sursa: The Guardian