ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Exercițiile fizice făcute dimineața, între orele 8 și 11, pot reduce riscul de boli cardiovasculare și AVC (studiu)

  • Un nou studiu investighează efectul potențial al exercițiilor fizice în diferite momente ale zilei pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral.
  • Studiul a arătat că activitatea fizică dimineața, între orele 8 și 11, a avut cel mai mare efect pozitiv, comparativ cu alt moment al zilei, cum ar fi seara.
  • Cercetarea a fost realizată în Marea Britanie, pe un eșantion de peste 86.000 de participanți, și a fost publicată în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

Deși exercițiile fizice sunt întotdeauna bune pentru sănătate, un nou studiu amplu arată că un anumit moment al zilei poate oferi cel mai mare beneficiu atunci când vine vorba de reducerea riscului de boli cardiovasculare (CVD) și accident vascular cerebral.

Studiul a constatat că activitatea fizică dimineața, între orele 8 și 11, a avut cel mai mare efect pozitiv asupra riscurilor unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare sau de a face accident vascular cerebral.

Dr. Paul Arciero, profesor la Departamentul de Științe Fiziologice Umane de la Skidmore College din Sarasota Springs, New York, a explicat de ce studiul este atât de convingător: „Acesta este cel mai mare studiu prospectiv realizat până în prezent la peste 86.000 de participanți, pe o perioadă de urmărire de șase ani, care examinează efectele exercițiilor fizice sau „cronoactivitatea” asupra riscului de boli cardiovasculare – atac de cord și accident vascular cerebral. ”

„Cred că acest studiu face o treabă excelentă încercând să abordeze câteva dintre cele mai mari provocări în cercetarea intervenției asupra activității fizice”, a comentat și Dr. Asad R. Siddiqi, profesor la Columbia University Medical Center, NY. pentru Medical News Today. Nici el, nici doctorul Arciero nu au fost implicați în studiu.

Studiul a fost publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă (European Journal of Preventive Cardiology).

Cum s-a desfășurat studiul

Cercetătorii au analizat date de la 86.657 de persoane din Marea Britanie, cu vârste între 42 și 78 de ani. Majoritatea persoanelor, 58%, erau femei. Accelerometrele au înregistrat activitatea fizică a participanților pe o perioadă de 7 zile.

„În baza unui studiu de cercetare anterior, o măsurare a accelerometrului de activitate fizică de 7 zile este considerată o perioadă de timp reprezentativă pentru a evalua nivelul general de activitate fizică al unei persoane”, a explicat unul dintre autorii cercetării.

Autorul principal al studiului este dr. Gali Albalak de la Centrul Medical al Universității Leiden din Olanda. Chiar dacă activitatea oamenilor s-ar fi putut schimba în timp, a spus ea pentru Medical News Today, datele accelerometrului „permit măsurarea obiectivă a activității fizice”.

„Având în vedere că populația studiată era în mare parte de vârstă mijlocie și până la adulții în vârstă cu presupuse obiceiuri și modele comportamentale formate, nu există niciun indiciu că aceste obiceiuri s-ar schimba semnificativ în perioada de urmărire în cadrul studiului, adică șase ani”, au mai spus oamenii de știință.

Rezultatele cercetării

După 6 ani de observație, 2.911 de participanți la studiu au dezvoltat boală coronariană (CAD) și 796 de participanți au avut un accident vascular cerebral.

În general, persoanele care au făcut mișcare la ora 11 a.m. au avut cu 16% mai puține șanse de a dezvolta CAD și cu 17% mai puține șanse de a avea un prim accident vascular cerebral de orice fel. De asemenea, au avut 21% mai puține șanse de a avea un prim accident vascular cerebral ischemic, comparativ cu grupul de referință al studiului.

Persoanele care au făcut mișcare dimineața devreme și-au redus riscul de CAD cu 11%.

De asemenea, cercetătorii au constatat, în baza datelor, că femeile au beneficiat considerabil mai mult de exercițiile de dimineață. Cele care au făcut mișcare dimineața devreme sau târziu și-au redus riscul de CAD cu 22%, respectiv 24%.

Avem nevoie de mai multe studii înainte de a putea face recomandări pentru bărbați sau femei. Dar cercetarea noastră ca un prim pas în direcția corectă”, au conchis autorii studiului.

Sursa: Medical News Today

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *