„Imaginile sunt deranjante și nesfârșite, spune o fostă angajată a Facebook, a cărei sarcină era verificarea conținutului și eliminarea postărilor nepotrivite. Această slujbă, a susținut ea într-un proces, a determinat-o să sufere traume psihologice grave. Din acest motiv, în septembrie 2018 fosta angajată Facebook a depus o plângere la Curtea Superioară a statului California.
„În fiecare zi, utilizatorii Facebook postează milioane de videoclipuri, imagini și transmisii în direct care conțin abuz sexual, viol, tortură, bestialitate, decapitări, sinucideri și crime”, se arată în plângere. „Cerând moderatorilor săi de conținut să lucreze în condiții periculoase, care cauzează vătămări fizice și psihologice debilitante, Facebook încalcă legea din California”.
În luna mai, Facebook a soluționat cazul, acceptând să plătească 52 de milioane de dolari moderatorilor de conținut pentru a-i compensa pentru consecințele pe care munca lor le-a avut asupra sănătății mintale. Acordul a fost primul care a recunoscut oficial riscul psihologic al expunerii la materiale deranjante la locul de muncă pentru moderatori. Acest tip de traumă secundară poate rezulta din expunerea la imagini, povești sau relatări cu conținut șocant sau violent.