Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

FDA a aprobat o imunoterapie pentru cancerul de endometru cu biomarker specific

Administrația S.U.A. pentru Alimente și Medicamente a acordat aprobarea accelerată pentru Jemperli (dostarlimab), pentru tratarea persoanelor cu cancer de endometru recurent sau avansat, care a progresat sau nu a răspuns la tratamentele anterioare cu chimioterapie pe bază de platină și care au o caracteristică genetică specifică (dMMR – caracterizată de anomalii care afectează repararea corectă a ADN-ului în interiorul celulei).

Jemperli (care se administrează în perfuzii) țintește calea celulară cunoscută sub numele de PD-1 / PD-L1 (proteine ​​prezente în celulele imune ale corpului și în unele celule canceroase). Tratamentul ajută sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase prin blocarea acestei căi.

Dintre cei 71 de pacienți cu cancer de endometru recurent sau avansat dMMR care au primit Jemperli în cadrul unui studiu clinic, 42,3% au avut un răspuns complet (dispariția tumorii) sau un răspuns parțial (micșorarea tumorii) în urma administrării tratamentului.

Reacțiile adverse frecvente includ oboseală, greață, diaree, anemie și constipație. Jemperli poate provoca afecțiuni grave cunoscute sub numele de efecte secundare mediate de imunitate, inclusiv inflamația organelor sănătoase, cum ar fi plămânii, colonul, ficatul, glandele endocrine și rinichii.

Administrarea tratamentului trebuie să fie întreruptă la pacienții care prezintă reacții severe sau care pun viața în pericol. Femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să ia Jemperli, deoarece acesta poate provoca vătămări unui făt sau unui nou-născut în curs de dezvoltare. Siguranța și eficacitatea Jemperli la copii și adolescenți nu sunt cunoscute.

Sursa: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-immunotherapy-endometrial-cancer-specific-biomarker

Articole recomandate
CORONAVIRUSImunitateSfaturi și opiniiŞTIRI MEDICALE

Ești părinte? Iată ce trebuie să știi pentru protejarea sănătății copilului tău în noul an școlar

1 Minute
Pentru noul an școlar, 2021-2022, Unicef recomandă părinților o bună comunicare cu administrația școlii în care elevul studiază. Părinții ar…
Știri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Scrisoare de mulțumire supereroului tău

1 Minute
Recomandă un medic care te-a ajutat într-un moment dificil pe adresa de e-mail info@portalmed.ro, iar PortalMed îi mulțumește supereroului tău.
Informări oficialeȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Extinderea vârstei pentru vaccinarea gratuită împotriva HPV

1 Minute
Până acum, în România, vaccinul împotriva HPV era oferit gratuit pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *