Medicamente și dispozitive medicaleŞTIRI MEDICALE

FDA a aprobat o imunoterapie pentru cancerul de endometru cu biomarker specific

Administrația S.U.A. pentru Alimente și Medicamente a acordat aprobarea accelerată pentru Jemperli (dostarlimab), pentru tratarea persoanelor cu cancer de endometru recurent sau avansat, care a progresat sau nu a răspuns la tratamentele anterioare cu chimioterapie pe bază de platină și care au o caracteristică genetică specifică (dMMR – caracterizată de anomalii care afectează repararea corectă a ADN-ului în interiorul celulei).

Jemperli (care se administrează în perfuzii) țintește calea celulară cunoscută sub numele de PD-1 / PD-L1 (proteine ​​prezente în celulele imune ale corpului și în unele celule canceroase). Tratamentul ajută sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase prin blocarea acestei căi.

Dintre cei 71 de pacienți cu cancer de endometru recurent sau avansat dMMR care au primit Jemperli în cadrul unui studiu clinic, 42,3% au avut un răspuns complet (dispariția tumorii) sau un răspuns parțial (micșorarea tumorii) în urma administrării tratamentului.

Reacțiile adverse frecvente includ oboseală, greață, diaree, anemie și constipație. Jemperli poate provoca afecțiuni grave cunoscute sub numele de efecte secundare mediate de imunitate, inclusiv inflamația organelor sănătoase, cum ar fi plămânii, colonul, ficatul, glandele endocrine și rinichii.

Administrarea tratamentului trebuie să fie întreruptă la pacienții care prezintă reacții severe sau care pun viața în pericol. Femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să ia Jemperli, deoarece acesta poate provoca vătămări unui făt sau unui nou-născut în curs de dezvoltare. Siguranța și eficacitatea Jemperli la copii și adolescenți nu sunt cunoscute.

Sursa: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-immunotherapy-endometrial-cancer-specific-biomarker

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *