Ministerul Sănătății a dat publicității, recent, raportul Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, constituită prin ordinul de ministru nr. 526/19.04.2021. Potrivit Ioanei Mihăilă, au fost detectate diferențe de până la 500 de cazuri între raportările făcute de un spital pe diferite platforme, din cauza modului de raportare a instituțiilor sanitare, a unor confuzii ale celor care raportează și a unor întârzieri în raportarea deceselor provocate de noul coronavirus.
Florin Cîțu a declarat, într-o conferință de presă, că între raportările Institutului Național de Statistică (INS) și Corona Forms este o compatibilitate de 96%. „Vom cere detalii în perioada următoare și vom vedea dacă trebuie să îmbunătățim. Până la urmă, am introdus în formulele de calcul focarele, pentru că a fost o discuție ca ele să fie scoase. Totul poate fi îmbunătățit, dar ca să îmbunătățești o raportare statistică trebuie să ai toate informațiile foarte clare. Până acum, noi știm că, prin Corona Forms, au fost raportate caz cu caz; au fost cele mai clare și cele mai greu de combătut în acest moment, însă, bineînțeles, Ministerul Sănătății are o comisie, pe care eu am înființat-o când eram ministru al sănătății interimar, care își face treaba”, a precizat premierul României.
Florin Cîțu a mai adăugat că astfel de diferențe există în toată Uniunea Europeană, nu doar în România, deoarece sunt platforme diferite și au modele diferite de raportare. Guvernul utilizează Corona Forms, care s-a dovedit a fi cea mai stabilă platformă și n-a avut nevoie de ajustări în sistem, conform acestuia.