- Cercetătorii au investigat legătura dintre boala ficatului gras non-alcoolic și consumul de sirop de porumb bogat în fructoză.
- Consumul de cantități mari de fructoză, în special în rândul mexicanilor americani care consumau cea mai mare cantitate, a fost legat de un risc mai mare de boala ficatului gras non-alcoolic
- Cercetătorii concluzionează că oamenii ar trebui să evite consumul de alimente cu conținut ridicat de sirop de porumb cu fructoză pentru a preveni aceste boli
- Boala ficatului gras non-alcoolic apare atunci când un exces de grăsime se acumulează în ficat, ceea ce poate duce la cicatrizarea permanentă a ficatului, numită ciroză.
- În jur de 24% dintre adulții din SUA au această afecțiune.
- Cercetătorii au prezentat rezultatele la reuniunea anuală a Societății de Endocrinologie din Atlanta, Georgia.
Dr. Curtis K. Argo, profesor asociat în cadrul Departamentului de Medicină de la Universitatea din Virginia, care nu a fost implicat în studiu, a declarat:
„Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză declanșează probabil o serie de căi inflamatorii, posibil inițiate de modificări în compoziția microbiomului intestinal și de slăbirea integrității barierei intestinale a intestinului”.
„[Acest lucru poate permite apoi] microbilor și toxinelor (cum ar fi endotoxinele) să aibă acces la circulația venelor porte și să conducă la o depunere crescută de grăsime și la inflamația ficatului prin metabolismul inadaptat al picăturilor de grăsime în hepatocite – principalele celule funcționale ale ficatului – la pacienții cu risc. [La rândul său, acest lucru poate duce apoi] la boala ficatului gras non-alcoolic și, eventual, la versiunea mai dăunătoare a ficatului gras, steatohepatita non-alcoolică „, a explicat el.
Cercetătorii au concluzionat că legătura dintre consumul ridicat de fructoză și dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic explică parțial diferențele rasiale și etnice în cazul bolii ficatului gras non-alcoolic.
Sursa: medicalnewstoday.com