ŞTIRI MEDICALE

Fructoza din siropul de porumb crește riscul de boală a ficatului gras non-alcoolic

  • Cercetătorii au investigat legătura dintre boala ficatului gras non-alcoolic și consumul de sirop de porumb bogat în fructoză.
  • Consumul de cantități mari de fructoză, în special în rândul mexicanilor americani care consumau cea mai mare cantitate, a fost legat de un risc mai mare de boala ficatului gras non-alcoolic
  • Cercetătorii concluzionează că oamenii ar trebui să evite consumul de alimente cu conținut ridicat de sirop de porumb cu fructoză pentru a preveni aceste boli
  • Boala ficatului gras non-alcoolic apare atunci când un exces de grăsime se acumulează în ficat, ceea ce poate duce la cicatrizarea permanentă a ficatului, numită ciroză. 
  • În jur de 24% dintre adulții din SUA au această afecțiune.
  • Cercetătorii au prezentat rezultatele la reuniunea anuală a Societății de Endocrinologie din Atlanta, Georgia.

Dr. Curtis K. Argo, profesor asociat în cadrul Departamentului de Medicină de la Universitatea din Virginia, care nu a fost implicat în studiu, a declarat:

„Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză declanșează probabil o serie de căi inflamatorii, posibil inițiate de modificări în compoziția microbiomului intestinal și de slăbirea integrității barierei intestinale a intestinului”.

„[Acest lucru poate permite apoi] microbilor și toxinelor (cum ar fi endotoxinele) să aibă acces la circulația venelor porte și să conducă la o depunere crescută de grăsime și la inflamația ficatului prin metabolismul inadaptat al picăturilor de grăsime în hepatocite – principalele celule funcționale ale ficatului – la pacienții cu risc. [La rândul său, acest lucru poate duce apoi] la boala ficatului gras non-alcoolic și, eventual, la versiunea mai dăunătoare a ficatului gras, steatohepatita non-alcoolică „, a explicat el.

Cercetătorii au concluzionat că legătura dintre consumul ridicat de fructoză și dezvoltarea bolii ficatului gras non-alcoolic explică parțial diferențele rasiale și etnice în cazul bolii ficatului gras non-alcoolic.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *