ŞTIRI MEDICALE

Impactul războiului: pentru fiecare persoană ucisă direct de război, alte 9 vor fi ucise indirect

Conform unui articol publicat de BMJ (British Medical Journal) – una dintre cele mai citate patru reviste de medicină generală din lume “pentru fiecare persoană ucisă direct de război, nouă vor fi ucise indirect”. 

“Impactul războiului asupra sănătății nu se limitează la traumele provocate de lupte. Estimările grosiere sugerează că pentru fiecare persoană ucisă direct de război, nouă vor fi ucise indirect – deși multe dintre acestea depind de natura conflictului și de condițiile de bază pentru sănătate din țările în care se desfășoară. Războiul degradează mediul înconjurător.

Chiar dacă Ucraina este scutită de țintirea directă a unităților sale de sănătate, impactul asupra serviciilor de sănătate și a sănătății publice va fi probabil cutremurător, în special dacă conflictul se extinde în zonele urbane. În cazul în care transportul este împiedicat, fluxul de bunuri de sănătate esențiale este întrerupt, iar personalul medical și pacienții nu se pot deplasa, rezultatele în materie de sănătate, în special și inițial în rândul femeilor însărcinate și al copiilor mici, se vor deteriora rapid – știm că mortalitatea infantilă și cea legată de naștere sunt afectate puternic de conflictele armate. 

Fără o încetare rapidă a ostilităților, se va declanșa o cascadă de probleme de sănătate pe termen lung. În cazul în care infrastructura civilă, inclusiv accesul la apă proaspătă, la canalizare și la o aprovizionare stabilă cu alimente, este întreruptă, bolile infecțioase reapar, iar bolile netransmisibile legate de un comportament mai riscant cresc. 

După cum știm din conflictele recente, efectele războiului asupra sănătății se pot deplasa mult dincolo de granițele țărilor implicate.”

Articolul din care au fost preluate informațiile este disponibil aici.

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *