ŞTIRI MEDICALE

Impactul războiului: pentru fiecare persoană ucisă direct de război, alte 9 vor fi ucise indirect

Conform unui articol publicat de BMJ (British Medical Journal) – una dintre cele mai citate patru reviste de medicină generală din lume “pentru fiecare persoană ucisă direct de război, nouă vor fi ucise indirect”. 

“Impactul războiului asupra sănătății nu se limitează la traumele provocate de lupte. Estimările grosiere sugerează că pentru fiecare persoană ucisă direct de război, nouă vor fi ucise indirect – deși multe dintre acestea depind de natura conflictului și de condițiile de bază pentru sănătate din țările în care se desfășoară. Războiul degradează mediul înconjurător.

Chiar dacă Ucraina este scutită de țintirea directă a unităților sale de sănătate, impactul asupra serviciilor de sănătate și a sănătății publice va fi probabil cutremurător, în special dacă conflictul se extinde în zonele urbane. În cazul în care transportul este împiedicat, fluxul de bunuri de sănătate esențiale este întrerupt, iar personalul medical și pacienții nu se pot deplasa, rezultatele în materie de sănătate, în special și inițial în rândul femeilor însărcinate și al copiilor mici, se vor deteriora rapid – știm că mortalitatea infantilă și cea legată de naștere sunt afectate puternic de conflictele armate. 

Fără o încetare rapidă a ostilităților, se va declanșa o cascadă de probleme de sănătate pe termen lung. În cazul în care infrastructura civilă, inclusiv accesul la apă proaspătă, la canalizare și la o aprovizionare stabilă cu alimente, este întreruptă, bolile infecțioase reapar, iar bolile netransmisibile legate de un comportament mai riscant cresc. 

După cum știm din conflictele recente, efectele războiului asupra sănătății se pot deplasa mult dincolo de granițele țărilor implicate.”

Articolul din care au fost preluate informațiile este disponibil aici.

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Pilula împotriva mahmurelii a devenit disponibilă

2 Minute
În Marea Britanie a devenit disponibilă pilula împotriva mahmurelii Se spune că pilula descompune până la 70 la sută din…
ŞTIRI MEDICALE

Virușii schimbă mirosurile gazdelor pentru a atrage țânțarii

2 Minute
Peste 1 milion de decese în fiecare an sunt atribuite bolilor transmise de țânțari, inclusiv malaria, febra galbenă, febra Dengue,…
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.