Doar 47% dintre persoanele vindecate de COVID-19 mai prezintă anticorpi detectabili la 180 de zile după ce au trecut prin boală, potrivit un studiu realizat de Regina Maria, inițiat în luna august 2020, în București și Cluj.
Rezultatele arată că:
• 53% dintre participanți nu mai au anticorpi IgG detectabili la șase luni de la infectarea cu SARS-CoV-2;
• 44% dintre subiecți au continuat să prezinte simptome post-vindecare, precum: tuse, oboseală, lipsa gustului / mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii;
• după depășirea fazei acute a bolii, 17% dintre cei testați cu RT-PCR au avut un rezultat pozitiv la testarea de diagnostic;
• în pofida eventualei persistențe a unor teste RT-PCR pozitive după vindecare, studiile atestă faptul că pacienții nu mai sunt contagioși după 14 zile.
„Deși astăzi știm mai multe despre acest virus și efectele pe care le poate produce, cercetările sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie s-o oferim cadrelor medicale implicate în tratare pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”, a declarat dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.
Rezultatele studiului reprezintă etapa a doua a examinării gradului de protecție de care pacienții beneficiază la 180 de zile de la depășirea perioadei acute a bolii. În această fază au fost incluse numai persoanele cu un răspuns imun detectabil la prima testare, pentru a se observa evoluția în timp a anticorpilor post COVID-19.