- Un studiu, realizat pe o perioadă de peste 10 ani, a evaluat utilizarea de către consumatori a îndulcitorilor artificiali.
- Cercetarea, realizată de Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală, nu este primul studiu care sugerează o legătură între îndulcitorii artificiali și riscul crescut de boli de inimă, însă este cel mai mare de până acum. Studiul a inclus date de la mai mult de 100.000 de participanți.
- La finalul studiului, cercetătorii au aflat că participanții care au consumat niveluri mai ridicate de îndulcitori artificiali au suferit evenimente de boli cardiovasculare la o rată mai mare decât participanții care nu au consumat îndulcitori artificiali.
Aproape întotdeauna a existat o controversă în jurul îndulcitorilor artificiali. După cum notează Școala de Sănătate Publică de la Harvard, preocupările includ dezvoltarea diabetului de tip 2 și creșterea în greutate, dar dovezile sunt variate și neconcludente.
În ciuda îngrijorărilor, Food and Drug Administration (SUA) consideră că îndulcitorii aprobați pot fi utilizați în general în condiții de siguranță, atâta timp cât oamenii nu depășesc doza zilnică acceptabilă pentru fiecare tip.
„Cel mai mare studiu de nutriție din lume„
Studiul în discuție a început în 2009, odată cu lansarea e-cohortei NutriNet-Santé. Persoanele interesate să participe la „cel mai mare studiu de nutriție din lume” s-au putut înscrie online.
Peste 170.000 de persoane s-au înscris la studiu, iar cercetătorii au redus numărul de participanți la 103.388. Printre participanții aleși s-au numărat persoane cu vârsta de 18 ani și peste, precum și persoane care au completat chestionare legate de „dietă, sănătate, date antropometrice, stil de viață și date socio-demografice, precum și activitate fizică”. Vârsta medie a participanților incluși a fost de 42 de ani, iar majoritatea participanților au fost femei (79,8%).
De-a lungul următorilor ani, cercetătorii au colectat periodic informații de la participanți, cum ar fi toate alimentele și băuturile consumate pe parcursul unei perioade de 24 de ore. Pentru a se asigura că participanții sunt exacți în ceea ce privește jurnalele alimentare, cercetătorii le-au cerut acestora să trimită fotografii.
În plus, participanții au raportat, de asemenea, consumul de îndulcitori artificiali. Cercetătorii doreau să cunoască cantitatea și marca îndulcitorului.
Aproximativ 37% dintre participanți au raportat că au folosit îndulcitori artificiali, participanții fiind împărțiți în non-consumatori, consumatori mici (consum de îndulcitori artificiali sub nivelul median) și consumatori mari (consum de îndulcitori artificiali peste nivelul median). Participanții au consumat o medie de 42,46 mg/zi. Aceștia au consumat următoarele tipuri de îndulcitori artificiali:
- aspartam
- acesulfam de potasiu
- sucraloză
- ciclamate
- zaharină
- taumatină
- neohesperidină dihidrochalcone
- glicozide steviolice
- sare de aspartam-acesulfam de potasiu
De asemenea, cercetătorii au colectat și alte informații despre sănătatea participanților pe toată durata studiului, inclusiv informații de la „orice evenimente noi de sănătate, tratamente medicale și examinări„. În plus, participanții au furnizat documentația privind orice raport de boli cardiovasculare.
CONSTATĂRILE STUDIULUI
La finalul studiului, cercetătorii au comparat numărul de evenimente cardiovasculare pe care le-au avut persoanele care au consumat îndulcitori artificiali cu numărul de evenimente pe care le-au avut persoanele care nu au consumat acești îndulcitori. Cercetătorii au constatat că persoanele care erau consumatori mai mari de îndulcitori artificiali aveau un risc crescut de boli cardiovasculare în comparație cu cei care nu consumau.
Participanții au raportat 1.502 evenimente cardiovasculare în timpul urmăririi, inclusiv 730 de evenimente de boli coronariene și 777 de evenimente de boli cerebrovasculare.
Consumatorii mai mari de îndulcitori artificiali au înregistrat 346 de evenimente la 100.000 de persoane/an, iar non-consumatorii au înregistrat 314 evenimente la 100.000 de persoane/an.
„Rezultatele noastre indică faptul că acești aditivi alimentari, consumați zilnic de milioane de oameni și prezenți în mii de alimente și băuturi, nu ar trebui să fie considerați o alternativă sănătoasă și sigură la zahăr, în conformitate cu poziția actuală a mai multor agenții de sănătate„, scriu autorii.
UTILIZAREA OCAZIONALĂ
Autorii au precizat că nu cred că utilizarea ocazională a îndulcitorilor artificiali este la fel de problematică precum utilizarea zilnică. „Consumul ocazional de îndulcitori artificiali nu este probabil să aibă un impact puternic asupra riscului de boli cardiovasculare și, prin urmare, chiar dacă ar fi putut fi omis un anumit consum, acesta ar fi avut probabil un impact scăzut asupra rezultatelor studiului”. În plus, autorii au remarcat că trei îndulcitori artificiali în special au fost asociați cu riscuri mai mari.
Potrivit autorilor, „consumul de aspartam a fost asociat cu un risc crescut de evenimente cerebrovasculare, iar acesulfamul de potasiu și sucraloza au fost asociate cu un risc crescut de boală coronariană„.
Vorbind pentru Medical News Today despre studiu, Dr. Jeff Gladd, medic de medicină integrativă și director medical la Fullscript, o platformă de livrare de îngrijire pentru medicina integrativă, a declarat:
„Având în vedere că îndulcitorii artificiali se găsesc de obicei în alimentele foarte procesate, vă recomand să vă limitați complet consumul acestora. Unele alternative mai sigure includ opțiuni naturale, cum ar fi aluloza și stevia, care nu par să prezinte aceleași preocupări„, a adăugat el.
Sursa: medicalnewstoday.com