ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Jocurile video ar putea aduce beneficii cognitive copiilor, arată un nou studiu

  • Un nou studiu arată că jocurile video pot fi asociate cu o performanță cognitivă mai bună asupra copiilor.
  • Cercetarea, publicată în jurnalul medical JAMA Network Open, indică faptul că grupurile de copii care au desfășurat acest tip de activitate au avut rezultate mai bune la testele de abilități cognitive – adică la testele de memorie, de atenție și de control al impulsurilor.
  • Studiul a fost realizat pe copii cu vârste de 9 și 10 ani, împărțiți în două grupuri: „gameri” și cei care nu jucaseră niciodată jocuri video.

Contrar ideii că jocurile video pot avea consecințe negative asupra copiilor, un nou studiu arată că acestea pot fi asociate cu o performanță cognitivă mai bună asupra lor. Cercetarea, publicată în JAMA Network Open, a demonstrat că grupurile de copii care au desfășurat acest tip de activitate au avut rezultate mai bune la testele de abilități cognitive – adică la testele de memorie, de atenție și de control al impulsurilor – față de copiii care nu jucaseră niciodată jocuri video. 

„Studiul a arătat că cei care au raportat că joacă jocuri video trei ore pe zi sau mai mult au avut rezultate mai bune la testele de abilități cognitive care implică controlul impulsurilor și memoria, comparativ cu copiii care nu au jucat niciodată jocuri video. Acest studiu se adaugă la înțelegerea noastră tot mai mare a asocierilor dintre jocurile video și dezvoltarea creierului”, a spus cercetătoarea Nora Volkow, de la Institutul Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA) din Statele Unite.

„Studii anterioare au legat jocurile video de problemele comportamentale și de sănătate mintală. Acest studiu sugerează că pot exista și beneficii cognitive asociate cu această distracție populară, care merită investigate în continuare”, a adăugat Volkow.

Studiul a fost realizat pe două grupuri de copii

Cercetătorii au studiat datele obținute de la 2.000 de copii cu vârste de 9 şi 10 ani, pe care i-au împărțit în două categorii: cei care nu joacă niciodată jocuri video și cei care obișnuiesc să aibă această activitate zilnic, jucându-se în jur de 3 ore sau mai mult. Durata de 3 ore a fost aleasă pentru că depășește perioada recomandată, de cel mult 2 ore petrecute în fața ecranelor, de Academia Americană de Pediatrie. Oamenii de știință au analizat scorurile obținute de fiecare copil din ambele categorii la testele cognitive și la datele rezultate din imagistica cerebrală.

Fiecare copil din ambele categorii au avut de dus la bun sfârșit două sarcini care le testa capacitatea de reacție și de autocontrol în anumite situații. De asemenea, lor li s-a testat memoria de scurtă durată. Li s-au prezentat imagini cu chipuri, iar apoi erau rugați să indice dacă aparțin aceleiași persoane.

Rezultatele cercetării

În urma analizării rezultatelor, autorii studiului au constatat că acei copii care obișnuiau să joace jocuri video au obținut scoruri mai bune, adică s-au descurcat mai bine la îndeplinirea sarcinilor la care au fost supuși.

În plus, în timpul testelor, creierelor lor au fost observate cu tehnici imagistice specifice. Cele ale copiilor care joacă jocuri video prezentau o activitate sporită în ceea ce privește memoria și atenția.

„Rezultatele ridică posibilitatea interesantă ca jocurile video să ofere o experienţă de învăţare cognitivă cu efecte neurocognitive măsurabile”, a fost concluzia cerceetătorilor acestui studiu.

Totuși, sunt necesare studii mai ample și cercetări mai amănunțite pentru a se stabili daca există într-adevăr o legătură de cauzalitate între beneficiile cognitive asupra copiilor și jocurile video, au mai transmis cercetătorii, care au anunțat că vor continua studiul în acest sens.

Ei au ținut, de asemnenea, să precizeze că prea mult timp petrecut în fața ecranelor poate fi în general nociv pentru sănătatea mintală și activitatea fizică. Însă rezultatele studiului arată în același timp că jocurile video ar putea fi o modalitate mai eficientă de petrecere a timpului în cazul copiilor. Prin comparație, la vizionarea clipurilor pe diverse platforme online nu au fost detectate efecte cognitive, au mai transmis oamenii de știință.

Sursa: Business Insider/ National Institutes of Health

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *