Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la început, arată un nou studiu. Acest lucru poate indica un nivel mai scăzut de empatie față de durerea pacienților atunci când medicii se simt ei înșiși epuizați.
La studiu au participat 31 de medici rezidenți din Israel care tocmai își începuseră activitatea și 36 care erau pe cale să termine o tură de 26 de ore. Acești participanți au primit scenarii inventate care detaliau o pacientă cu dureri de cap și un pacient de sex masculin cu dureri de spate.
„Concluzia noastră este că munca în turele de noapte este o sursă importantă și nerecunoscută până acum de prejudecăți în gestionarea durerii, care provine probabil din percepția deficitară a durerii„, spune psihologul Anat Perry de la Universitatea Ebraică din Ierusalim din Israel.
„Chiar și experții medicali, care se străduiesc să ofere cele mai bune îngrijiri pacienților lor, sunt susceptibili la efectele unui schimb de noapte”.
Cercetătorii care au realizat studiul solicită spitalelor să facă mai mult pentru a gestiona programul și volumul de muncă al profesioniștilor din domeniul sănătății, astfel încât deciziile clinice să nu fie afectate de oboseală.
Cercetătorii sugerează că ar putea fi de ajutor chiar și numai faptul de a-i face pe medici să conștientizeze potențialele prejudecăți la sfârșitul turei lor. De asemenea, ar putea fi utile orientări mai solide pentru prescrierea medicamentelor pentru durere, pentru a se asigura că pacienții primesc tratamentul de care au nevoie.
Sursa: medicalnewstoday.com
——-