ŞTIRI MEDICALE

Momentul din zi în care facem sport produce rezultate diferite

  • Un nou studiu sugerează că momentul din zi în care o persoană face exerciții fizice poate produce rezultate diferite. În plus, aceste rezultate nu sunt aceleași pentru femei și bărbați. 
  • Pentru prima dată, arătăm că ora de exerciții fizice din timpul zilei modifică semnificativ starea de spirit la femei și bărbați„, a declarat Dr. Arciero pentru MNT.
  • Studiul a fost publicat în Frontiers in Physiology. 

Profesorul Paul J. Arciero, autorul principal al studiului și profesor la Departamentul de Științe Fiziologice pentru Sănătate și Om la Colegiul Skidmore din New York, a declarat pentru BBC News că cel mai bun moment pentru exerciții fizice este atunci când oamenii îl pot integra în programul lor. Cu toate acestea, studiul relevă anumite perioade de timp în care indivizii au cele mai mari șanse să atingă anumite obiective specifice de exerciții fizice.

Cercetătorii au urmărit beneficiile exercițiilor fizice la un grup de 30 de femei și 26 de bărbați care au fost repartizați să facă exerciții fizice:

  • dimineața: între orele 6:00 și 8:00 – sau 
  • seara: între orele 18:30 și 20:30

Toți participanții au prezentat îmbunătățiri în toate domeniile după cele 12 săptămâni de testare. Cu toate acestea, natura îmbunătățirilor a variat. Toți participanții au urmat un plan de masă conceput sănătos și aportul a fost similar pentru grupurile de dimineață și de seară. Toți participanții au fost persoane sănătoase, nefumătoare și antrenate sportiv.

REZULTATE

Au fost măsurate o serie de rezultate, inclusiv forța musculară, rezistența și puterea, compoziția corporală, tensiunea arterială, raportul de schimb respirator și stările de spirit, precum și aportul alimentar. Participanții au fost adulți de vârstă mijlocie fără boli cardiovasculare. Astfel, aceștia nu ar fi reprezentativi pentru populația generală.

FEMEI

În mod specific, femeile care fac exerciții fizice în [după-amiaza] îmbunătățesc semnificativ starea de spirit generală în comparație cu cele care fac exerciții fizice dimineața.” Prof. Paul J. Arciero

Femeile care au făcut exerciții fizice dimineața au redus mai mult grăsimea totală și grăsimea abdominală, au scăzut tensiunea arterială într-o măsură mai mare și au crescut puterea musculară din partea inferioară a corpului.

Femeile care au făcut exerciții fizice seara au observat mai multe îmbunătățiri în ceea ce privește puterea musculară a părții superioare a corpului, starea de spirit și sațietatea. Efectul a fost mai puțin pronunțat la bărbați. Cu toate acestea, au existat diferențe.

BĂRBAȚI 

Bărbații care au făcut exerciții fizice la oricare dintre orele zilei și-au îmbunătățit performanța fizică. Bărbații care au făcut exerciții fizice seara au observat beneficii în ceea ce privește sănătatea inimii și a metabolismului, precum și o oboseală mai mică.

Bărbații studiați au avut o îmbunătățire mai mare a stării de spirit percepute decât femeile. Exercițiile fizice au părut să diminueze substanțial tensiunea, depresia, furia, la bărbați, indiferent de momentul zilei, în timp ce îmbunătățirile în ceea ce privește tensiunea și depresia au fost observate doar la femeile care au făcut exerciții fizice noaptea.” Prof. Paul J. Arciero

Dr. Arciero a precizat că „o comparație directă” între femei și bărbați nu a fost scopul studiului, dar: ”[aceste diferențe] sugerează că factorii moleculari, endocrini, metabolici și neuromusculari contribuie probabil la aceste variații diurne în ceea ce privește rezultatele de sănătate și performanță fizică între femei și bărbați.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *