ŞTIRI MEDICALE

Monitorizarea wireless care poate detecta o gamă largă de afecțiuni vasculare

Bolile vasculare sunt principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Bolile vasculare reprezintă aproape o treime din totalul deceselor umane de pe întreaga planetă. Monitorizarea continuă a hemodinamicii – fluxul sanguin prin sistemul vascular – poate îmbunătăți tratamentele și rezultatele pacienților. Dar afecțiuni mortale precum hipertensiunea și ateroscleroza apar în sistemul vascular lung și întortocheat, cu artere de diametre și curburi diferite, iar dispozitivele clinice existente sunt limitate de volumul, rigiditatea și utilitatea lor.

Cercetătorul Woon-Hong Yeo de la Georgia Institute of Technology și colaboratorii săi încearcă să îmbunătățească șansele pacienților care suferă de boli cardiovasculare prin dezvoltarea unui sistem de monitorizare electronică implantabil. Noul lor dispozitiv, alcătuit dintr-un stent inteligent și senzori moi imprimați, este capabil să monitorizeze fără fir și în timp real hemodinamica fără baterii sau circuite.

Acest sistem electronic este conceput pentru a furniza fără fir date hemodinamice, inclusiv presiunea arterială, pulsul și fluxul, către un sistem extern de achiziție de date și este foarte mic și subțire, motiv pentru care putem folosi un cateter pentru a-l livra, oriunde în interiorul corpului„, a declarat Yeo, a cărui echipă și-a publicat studiul săptămâna aceasta în revista Science Advances.

De exemplu, atunci când acest dispozitiv este instalat la un pacient cu ateroscleroză, pe lângă faptul că se extinde și previne îngustarea arterei, ca un stent tradițional, restabilind fluxul sanguin normal, acesta va furniza, de asemenea, un flux constant de date.

Acum, odată ce ați implementat un stent, nu sunteți sigur dacă problema a fost rezolvată, iar pacienții pot reveni cu aceeași problemă. Poate fi un defect al stentului, sau o problemă cu desfășurarea stentului, sau poate o problemă cu fluxul sanguin al pacientului.” – a declarat Yeo.

Modalitatea standard actuală de a monitoriza este angiograma. Dar aceasta poate fi costisitoare și, în cazuri rare, în special în cazul pacienților care se luptă și cu diabetul, coloranții și radiațiile utilizate în imagistica angiogramei pot provoca cancer. Sistemul lui Yeo încearcă să evite necesitatea unei angiograme sau a altor cerințe de imagistică.

Cercetătorul a mai precizat și că datele colectate în cadrul proiectului vor putea fi aplicate pentru alte procese fiziologice și provocări în știința și ingineria biomedicală.

Sursa: sciencedaily.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…
ŞTIRI MEDICALE

Cancerul de sân se răspândește mai agresiv noaptea, arată un nou studiu

2 Minute
Rezultatele unui nou studiu arată că e falsă presupunerea că metastazele cancerului de sân se produc în același ritm  Cercetătorii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.