ŞTIRI MEDICALE

Muzica este o formă de terapie care poate fi utilă pentru persoanele cu demență

  • Demența este o categorie largă de tulburări care afectează capacitatea unei persoane de a-și aminti, de a raționa și de a comunica cu ceilalți. Demența este adesea progresivă și poate deveni mai greu pentru persoanele cu demență să comunice și să interacționeze cu cei din jur. Persoanele cu demență pot avea dificultăți de memorie și de comunicare. 
  • Un nou studiu arată că intervențiile de terapie prin muzică pot îmbunătăți interacțiunile sociale dintre persoanele cu demență și îngrijitorii acestora. Constatările indică faptul că terapia prin muzică poate, de asemenea, să diminueze suferința îngrijitorilor.

Studiul recent publicat în Alzheimer Disease and Associated Disorders a constatat că utilizarea unei forme specifice de terapie prin muzică a contribuit la îmbunătățirea angajamentului social în rândul persoanelor cu demență și al îngrijitorilor acestora. Intervenția a redus, de asemenea, stresul îngrijitorilor.

Muzicoterapeutul Scott Horowitz, LPC, consilier profesional licențiat și profesor asistent clinic în cadrul Colegiului de Nursing și Profesii în domeniul sănătății de la Universitatea Drexel, care nu a fost implicat în studiu, a explicat că luarea în considerare a preferințelor personale este o componentă esențială a terapiei prin muzică:

„Muzica cu cel mai mare impact este cea preferată de fiecare. Există, de asemenea, multă subiectivitate în ceea ce privește modul în care experimentăm muzica. Astfel, muzica pe care o persoană o consideră relaxantă ar putea fi de fapt declanșatoare pentru o altă persoană – amintirile sale sunt atașate de muzica pe care a experimentat-o.”

Autorul studiului și neurologul Dr. Borna Bondkarpour, profesor asociat de neurologie la Northwestern Medicine din Chicago, a menționat pentru MNT cele mai importante descoperiri ale acestora:

„Datele noastre preliminare arată că muzica poate ajuta [la] îmbunătățirea angajamentului social între o persoană cu demență și cei dragi acesteia. De asemenea, poate scădea nivelul de stres al partenerilor de îngrijire”.

Studiul a durat doar 12 săptămâni, astfel încât efectele pe termen lung ale intervenției nu au fost evaluate. Dimensiunea eșantionului a fost destul de mică, astfel că este nevoie de mai multe date înainte ca experții să poată face generalizări.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Un nou studiu arată că poluarea aerului crește riscul de accident vascular cerebral

3 Minute
Un nou studiu realizat în China a urmărit efectele poluării din aer asupra sănătății oamenilor. Expunerea organismului uman la poluanții…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

10.000 de pași pe zi pot reduce la jumătate riscul de demență

3 Minute
Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume și este a șaptea cauză de deces la nivel…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Persoanele care beau 2-3 cești de cafea în fiecare zi ar putea trăi mai mult, arată un studiu

3 Minute
Un studiu amplu, realizat pe 449.563 de persoane, arată că cei care beau cafea zilnic tind să trăiască mai mult,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.