- Cancerul hepatic a fost printre primele trei cauze de deces la persoanele diagnosticate cu cancer în 2020, în 46 de țări.
- Numărul celor diagnosticați sau care mor anual din cauza cancerului de ficat ar putea crește cu peste 55% până în 2040, arată o nouă cercetare publicată în „Journal of Hepatology”.
- Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, parte a OMS, solicită programe de prevenție la nivel mondial.
O nouă analiză realizată de cercetători ai IARC (Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului – n.r.), parte a Organizaţiei Mondiale a Sănăţii (OMS), arată că până în 2040 numărul celor diagnosticați sau care mor anual din cauza cancerului de ficat ar putea crește cu peste 55%.
Studiul a fost publicat recent în Journal of Hepatology și poate fi consultat AICI.
Potrivit studiului, în 2020, în toată lumea, peste 900.000 de oameni au fost diagnosticați cu cancer hepatic şi peste 830.000 au murit din cauza acestei boli. Din analiza citată, reiese că până în 2040, 1,4 milioane de persoane vor fi diagnosticate şi 1,3 milioane vor muri din cauza cancerului de ficat. Creșterea ar fi cu aproximativ 500.000, atât a numărului de cazuri, cât şi a numărului de decese pe an. În acest context, cercetătorii vorbesc despre prevenirea primară, pentru a stopa acest fenomen îngrijorător.
„Am putea vorbi totuși de o excepție, în cazului în care se va obţine o scădere substanţială a numărului de cancere hepatice prin prevenirea primară”, a declarat epidemiologul Harriet Rumgay, autorul principal al studiului publicat în „Journal of Hepatology”, potrivit News Medical.
Cancerul hepatic este una dintre primele trei cauze de deces din cauza cancerului în 46 de ţări din toată lumea
Studiul mai arată că acest cancer hepatic este una dintre primele trei cauze de deces din cauza cancerului în 46 de ţări. De asemenea, se află printre primele 5 cauze de deces în aproape 100 de ţări. Cel mai mare număr de cazuri şi de decese înregistrate din cauza acestei boli au fost raportate în Asia de Est şi de Sud-Est şi în Africa de Nord.
„Acest cancer poate fi prevenit în mare măsură dacă sunt depuse eforturi de control – principalii factori de risc fiind virusul hepatitei B, virusul hepatitei C, consumul de alcool, excesul de greutate şi afecţiunile metabolice, inclusiv diabetul de tip 2”, a explicat și Isabelle Soerjomataram, membru al Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, care a participat la studiu, alături de Rumgay.
Cei doi autori ai studiului vorbesc despre necesitatea a se intensifica lupta împotriva hepatitei B şi C. Potrivit lor, progresele au au fost oprite de pandemia de Covid-19. De asemenea, autorul principal al studiului, Harriet Rumgay, a solicitat, „măsuri pentru reducerea consumului de alcool al populaţiei şi pentru a reduce creşterea prevalenţei diabetului şi a obezităţii”.
Sursa: news-medical.net