- O femeie a avut cancer de 12 ori până la vârsta de 36 de ani. Ea a fost tratată pentru prima dată de cancer embrionar la doar 2 ani.
- Povestea pacientei face obiectul unui studiu realizat de o echipă de cercetători și publicat în revista „Science Advances”.
- Studiul acestui caz unic aduce în prim plan o posibilă modalitate de a detecta celulele potențial tumorale cu mult înainte de testele clinice, spun oamenii de știință.
Povestea stranie a unei femei care a avut cancer de 12 ori pâna la vârsta de 36 de ani i-a determinat pe oamenii de știință să cerceteze mai în detaliu acest caz unic. Pacienta a reușit să supraviețuiască celor 12 tumori, dintre care cel puțin cinci au fost maligne.
În prezent în vârstă de 36 de ani, ea a fost tratată pentru prima dată de cancer embrionar la vârsta de doi ani. La 15 ani, a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. La 20 de ani, o tumoră a glandei salivare a fost îndepărtată chirurgical. Un an mai târziu, a mai suferit o intervenție chirurgicală. Fiecare dintre tumori s-a dezvoltat în diferite părți ale corpului. În total, ea a avut 12 tumori, dintre care cinci maligne.
Studiu amplu în cazul femeii cu 12 tumori
Cu permisiunea femeii și a familiei sale, o echipă internațională de cercetători, condusă de Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania, a prelevat mostre de sânge și a folosit secvențierea ADN-ului unicelular pentru a analiza mutațiile genetice.
Oamenii de știință au descoperit că pacienta a avut o mutație unică într-o genă, numită MAD1L1, care a făcut-o mai predispusă la cancer. Mutația a cauzat disfuncția de replicare a celulelor și a creat celule cu un număr diferit de cromozomi. Aproximativ 30-40% din celulele ei din sânge aveau un număr anormal de cromozomi. Totuși, sistemul imunitar al pacientei a generat în mod natural un răspuns antiinflamator puternic care a luptat împotriva tumorilor. Femeia nu avea dizabilități intelectuale și ducea o viață relativ normală, ținând cont de numărul mare de perioade de tratament pentru cancer la care fusese supusă.
Pornind de la acest caz unic, cercetătorii au vrut să înțeleagă modul în care sistemul imunitar a reacționat și cum ar putea ajuta la stimularea sistemului imunitar și în alte cazuri.
„Încă nu înțelegem cum pacienta a putut depăși toate aceste patologii. Dar această cercetare ne oferă o modalitate nouă de a smilula răspunsul imun la cancer”, a spus Marcos Malumbres, biolog, coautor al studiului și director al Centrului Național de Cercetare a Cancerului din Spania.
Studiul complet al oamenilor de știință pornind de la acest caz a fost publicat în revista Science Advances.
Sursa: sciencealert.com