Un vaccin împotriva malariei s-a dovedit a fi extrem de eficient în studiile clinice din Burkina Faso, Africa, oferind posibilitatea reală de a reduce numărul deceselor cauzate de boala care ucide 400 000 de copii în fiecare an.
Vaccinul, dezvoltat de oamenii de știință de la Institutul Jenner al Universității Oxford, a demonstrat o eficacitate de până la 77% într-un studiu clinic efectuat pe 450 de copii din Burkina Faso în decurs de 12 luni.
O formulă de vaccin eficient împotriva malariei este căutată de oamenii de știință de aproape un secol. Un alt vaccin, Mosquirix, dezvoltat de GlaxoSmithKline, a trecut prin studii clinice îndelungate, dar este doar parțial eficient, prevenind 39% din cazurile de malarie și 29% din cazurile severe de malarie în rândul copiilor mici din Africa pe parcursul a patru ani. Acesta este pilotat de Organizația Mondială a Sănătății în părți din Kenya, Ghana și Malawi.
Vaccinul dezvoltat de Oxford este primul care îndeplinește obiectivul OMS de 75% eficacitate împotriva bolii parazitare transmise de țânțari. În curând vor fi demarate studii mai mari, care vor înrola 4 800 de copii din patru țări africane.