ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

  • Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul de diabet de tip 2.
  • Cei care fac mai mult de o oră de activitate fizică pe zi, „moderată” sau „intensă”, au un risc cu 74% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care desfăşoară mai puţin de cinci minute de exerciții fizice zilnic.
  • Cercetarea a fost publicată luni în British Journal of Sports Medicine.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul de diabet de tip 2, chiar și în cazul persoanelor care au o posibilitate genetică de a dezvolta boala. Studiul a fost publicat luni în British Journal of Sports Medicine.

Potrivit cercetării, cei care fac mai mult de o oră de activitate fizică pe zi, „moderată” sau „intensă”, au un risc cu 74% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu persoanele care desfăşoară mai puţin de cinci minute de exerciții fizice zilnic.

Mai mult, oamenii de știință au constatat că cei care au participat la studiu și au avut un nivel ridicat de activitate fizică, dar care se aflau într-o categorie de risc mai mare pentru diabetul de tip 2, au prezentat un risc mai mic de a fi diagnosticaţi cu această afecţiune, comparativ cu cei mai puţin activi şi cu un risc mai scăzut.

„Nu putem controla riscul genetic și istoricul familiei, dar această descoperire aduce vești promițătoare și pozitive. Printr-un stil de viață activ se poate combate o mare parte din riscul excesiv de a dezvolta diabet de tip 2”, a precizat Melody Ding, autor principal al studiului și profesor asociat la Universitatea din Sydney.

Aproape 60.000 de adulți au fost monitorizați timp de 7 ani în cadrul studiului

Studiul a fost realizat pe 59.325 de adulți, incluși în Biobank, o bază de date de cercetare biomedicală, care găzduiește informații anonime, genetice, despre stilul de viață și despre sănătate a jumătate de milion de oameni din Marea Britanie.

Participanții au purtat instrumente de urmărire a activității la încheietura mâinii la începutul studiului și au fost monitorizați timp de până la șapte ani.

Studiul a sugerat că activitatea fizică ar trebui promovată ca măsură preventivă împotriva apariției diabetului.

„Speranța noastră este că acest studiu va duce la informarea instituțiilir de sănătate publică, astfel încât ele să poată ajuta la prevenirea bolilor cronice”, a adăugat expertul.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au arătat că aproximativ 422 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet și 1,5 milioane de decese sunt atribuite în mod direct diabetului în fiecare an.

Studiul poate fi consultat pe larg aici.

Surse: bjsm.bmj.com/english.news.cn/

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALE

Premieră în medicină. Un bărbat rămas paralizat acum 10 ani poate merge din nou cu ajutorul unei tehnologii cerebrale

2 Minute
Un bărbat care a suferit un accident cu bicicleta acum zece ani, în urma căruia a rămas paralizat, a reușit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *