ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Oamenii de știință dezvoltă un dispozitiv de monitorizare a creșterii tumorilor sub piele

  • O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a dezvoltat un dispozitiv portabil care măsoară schimbările de mărime ale tumorilor sub piele la șoareci. 
  • Studiul care testează acest nou dispozitiv prin intermediul șoarecilor a fost publicat recent în revista Science Advances.

În ultimii ani, au devenit răspândite mai multe dispozitive portabile de monitorizare a sănătății: ceasurile inteligente care monitorizează activitatea zilnică și ritmul cardiac, dispozitive portabile care monitorizează nivelul de glucoză, ritmul de respirație și crizele de epilepsie. Acum, cercetătorii de la Universitatea Stanford au creat un mic dispozitiv portabil capabil să măsoare modificările de dimensiune ale tumorilor canceroase de sub piele.

Cercetătorii cred că noua lor tehnologie poate oferi o nouă modalitate de a testa potențialele medicamente împotriva cancerului și care ar putea avea un impact asupra tratamentului cancerului în viitor.

Determinarea dimensiunii unei tumori până în prezent 

În prezent, profesioniștii din domeniul medical folosesc imagistica de diagnosticare, cum ar fi razele X, CT (tomografie computerizată) sau RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) pentru a determina dimensiunea unei tumori în interiorul corpului. Măsurarea dimensiunii tumorii este esențială, de asemenea,  pentru cercetarea unor noi tratamente împotriva cancerului prin evaluarea eficacității potențialelor terapii împotriva cancerului pe modele animale.

Metodele actuale de detectare a progresiei sau regresiei tumorale, cum ar fi măsurătorile bazate pe calibru sau pe imagistică, necesită o intervenție umană semnificativă și au, de asemenea, limitări în ceea ce privește dimensiunile la scară de timp și lungime„, a explicat pentru Medical News Today Dr. Alex Abramson, primul autor al acestui studiu, profesor asistent în cadrul departamentului de inginerie chimică și biomoleculară de la Institutul de Tehnologie din Georgia și recent post-doctorand în laboratorul lui Zhenan Bao de la Școala de Inginerie Stanford. „Adesea, aceste măsurători pot fi efectuate doar la câteva zile, din cauza forței de muncă și a costurilor asociate procedurilor„, a adăugat el.

Dispozitivul FAST 

Cunoscut sub numele de FAST – „Flexible Autonomous Sensor measuring Tumors” (senzor autonom flexibil de măsurare a tumorilor) – dispozitivul portabil dezvoltat de Dr. Abramson și echipa sa constă într-o membrană polimerică elastică asemănătoare pielii, încorporată cu un strat de circuite de aur. Senzorul aderă la piele deasupra locului unde se află în prezent o tumoare canceroasă. Senzorul are, de asemenea, un mic „rucsac” electronic care îi ține bateria.

Cu toate acestea, dispozitivul măsoară doar tumorile canceroase și nu și pe cele de origine benignă.

Pe măsură ce tumora crește sau se micșorează, senzorul se întinde sau se contractă odată cu ea. Dispozitivul măsoară cât de multă tensiune suferă senzorul. Datele se transmit printr-o aplicație pentru telefonul mobil, prin care medicii pot obține atât date de măsurare live, cât și istorice. Potrivit doctorului Abramson, senzorul portabil automatizează întregul proces de măsurare a regresiei volumului tumoral, ceea ce înseamnă că un medic ar putea efectua măsurători în mod continuu, fără costuri sau muncă suplimentare.

Următorii pași 

Pentru următorii pași în acest tip de cercetare, a fost subliniată necesitatea unor studii suplimentare privind acest tip de tehnologie.

Dr. Richard Reitherman, director medical de imagistică mamară la Memorial Care Breast Center de la Orange Coast Medical Center din Fountain Valley (California, SUA), a declarat că acest studiu este provocator, deoarece dispozitivul portabil poate monitoriza diferiți parametri pe care îi măsoară, iar rezultatele au demonstrat o corelație cu rezultatele patologice finale.

Acest lucru este în mare măsură preliminar – sunt necesare mai multe studii pe animale. Și apoi, în mod clar, întrebarea de un milion de dolari este dacă aceste studii pe modele de șoareci se vor transfera la oameni? Atât de des, studiile sunt de succes în modelele de șoareci și s-au dovedit a fi mai puțin reușite la oameni, astfel încât studiile clinice pe oameni ar fi următorul pas.

– Dr. Richard Reitherman

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Un nou studiu arată că poluarea aerului crește riscul de accident vascular cerebral

3 Minute
Un nou studiu realizat în China a urmărit efectele poluării din aer asupra sănătății oamenilor. Expunerea organismului uman la poluanții…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

10.000 de pași pe zi pot reduce la jumătate riscul de demență

3 Minute
Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume și este a șaptea cauză de deces la nivel…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Persoanele care beau 2-3 cești de cafea în fiecare zi ar putea trăi mai mult, arată un studiu

3 Minute
Un studiu amplu, realizat pe 449.563 de persoane, arată că cei care beau cafea zilnic tind să trăiască mai mult,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.