ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Obiceiul mâncatului seara crește riscul de obezitate, susțin cercetătorii americani

  • Cercetătorii americani de la Harvard Medical School au descoperit că orele la care mănânci afectează modul în care organismul stochează grăsimile și reglează hormonii apetitului.
  • Studiul arată că mâncatul seara crește riscul de obezitate: obiceiul de a manca târziu are un impact semnificativ asupra nivelului foamei, respectiv modului în care ardem caloriile după masă
  • Obezitatea contribuie la apariția bolilor cronice, inclusiv diabet, cancer și alte afecțiuni.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Harvard Medical School a constatat că un consum de alimente seara, târziu, are efecte secundare pentru sănătate, respectiv crește riscul de obezitate. Studiul a fost publicat în jurnalul medical Cell Metabolism.

Oamenii de știință care au realizat cercetarea s-au concentrat pe trei factori cheie, pe care i-au asociat cu controlul greutății și cu riscul de obezitate: apetitul, consumul de energie (numărul de calorii arse) si schimbarile moleculare de la nivelul țesutului adipos.

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate”, a declarat autorul principal al studiului, Frank Scheer, profesor de medicină și director al Programului de cronobiologie medicală din SUA.

„Cercetări anterioare efectuate de noi și de alți cercetători au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate și creșterea grăsimii corporale. Am vrut să înțelegem de ce”, a mai spus el.

Rezultatele studiului

Echipa de oameni de știință a studiat 16 pacienți cu un indice de masă corporală ridicată. Fiecare participant a respectat două programe diferite de mese. Primul program de a inclus mese programate devreme, iar cel de-al doilea a avut același număr de mese, dar decalate cu patru ore. Cei incluși în primul program au servit cina la ora 17, iar cei din al doilea program au luat ultima masă la ora 21.

Înainte de a începe programele de mese fixe, participanții la studiu au avut și programe fixe de somn și au respectat anumite diete la ei acasă.

„Am descoperit ca obiceiul de a manca cu patru ore mai tarziu are un impact semnificativ asupra nivelului foamei, modului in care ardem caloriile dupa ce mancam si modului in care stocam grasimea”, a declarat Nina Vujović, medic și co-autoare a studiului.

Astfel, cercetarea a arătat că mâncatul seara poate fi asociat cu un risc crescut de obezitate, mai ales în cazul celor deja supraponderali. Participanții la studiu care au mâncat târziu se trezeau cu o senzație de foame mai puternică, iar procesul de ardere în organism era mult mai lent.

Totuși, pentru că studiul a inclus numai subiecți supraponderali sau obezi, autorii studiului susțin că e nevoie de cercetări mai amănunțite pentru a stabili dacă rezultatele se aplică în general tuturor adulților.

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *