ŞTIRI MEDICALE

OMS avertizează: Folosirea îndulcitorilor pentru a slăbi reprezintă un pericol pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea îndulcitorilor fără zahăr (NSS) pentru pierderea în greutate. Potrivit specialiștilor OMS, utilizarea NSS pe termen lung poate fi periculoasă pentru sănătate, existând un risc ridicat de apariție a diabetului de tip 2 sau a bolilor cardiovasculare. 

OMS a făcut public un ghid de recomandări, având la bază constatările unei revizuiri sistematice a dovezilor deja disponibile, care sugerează că utilizarea NSS nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale, nici în cazul adulților și nici in cel al copiilor. În același timp, rezultatele revizuirii realizate de experții Organizației Mondiale a Sănătății arată că pot exista efecte secundare în cazul folosirii pe termen lung a NSS, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul.

OMS: Îndulcitorii nu ajută la controlul greutății 

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitorii (NSS) nu ajută la controlul greutăţii pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi să mănânce alimente cu zaharuri naturale, fructe și băuturi neîndulcite”, a explicat Francesco Branca, directorul pentru nutriţie şi siguranţă alimentară din cadrul OMS.

„NSS nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au valoare nutriţională”, a mai precizat oficialul.

Îndulcitorii se găsesc incluși în alimente sau băuturi sau sunt vânduți pentru a fi adăugați de către consumatori

Recomandarea se aplică tuturor, cu excepţia celor care suferă de diabet preexistent şi, important de punctat, include toţi îndulcitorii nenutritivi sintetici şi naturali sau modificaţi, care nu sunt clasificaţi ca zaharuri. Aceștia se găsesc fie deja incluși în alimente şi băuturi sau sunt vânduţi pentru a fi adăugaţi de către consumatori. De obicei, NSS includ acesulfam de potasiu, aspartam, advantame, ciclamaţi, neotam, zaharina, sucraloza, stevie şi derivaţi de stevie, se arată în informarea OMS.

În același timp, experiții Organizației Mondiale a Sănătății au făcut precizarea că această recomandare nu se aplică produselor de îngrijire personală şi nici celor de igienă care au în compoziție lor NSS, precum pasta de dinţi sau crema de corp.

Ghidul OMS privind NSS face parte dintr-o serie de ghiduri privind dietele sănătoase, care urmăresc să încurajeze populația să adopte obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul vieții, să îmbunătățească calitatea dietei și să scadă riscul de boli netransmisibile (BNT) la nivel global.

Sursa: World Health Organization/who.int

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *