ŞTIRI MEDICALE

Pandemia a reorganizat programul de somn – arată un studiu cu 15.000 de participanți

Pandemia a generat multiple schimbări în rutina oamenilor. Rezultatele unui studiu realizat în 2021, la care au participat 15.000 de oameni din 14 țări, arată că programul de somn pentru aproape jumătate dintre cei chestionați s-a apropiat de ciclul normal veghe-somn.

Decalajul Social reprezintă decalajul dintre programele sociale și ciclurile naturale de somn-veghe. Persoanele cu un Decalaj Social ridicat – care au variații mari în programul lor – sunt mai predispuse la insomnie, depresie, anxietate și experimentează mai puțină stare de bine decât persoanele cu un program constant.

Studiul (publicat în revista Nature And Science Of Sleep în octombrie 2021) arată că :

  • 46% dintre respondenți și-au redus Decalajul Social în timpul pandemiei. Aproape toți au realizat acest lucru schimbându-și programul mai târziu: s-au trezit mai târziu, au luat cina mai târziu, s-au culcat mai târziu.
  • Doar 20% dintre respondenți și-au mărit Decalajul Social.
  • Restul nu au raportat nicio schimbare.

Cercetarea a arătat că aproape jumătate din populație urmează un program care trădează ritmul natural. Ceea ce este surprinzător, însă, este că persoanele care și-au redus Decalajul Social au avut mai multe insomnii și stres în timpul pandemiei decât cele care au menținut un Decalaj Social constant. Acest lucru se întâmplă, probabil, din cauza faptului că petrecerea unui timp prea îndelungat în pat reduce eficiența somnului, îngreunând somnul pe tot parcursul nopții.

Somnul îmbunătățește toate funcțiile creierului, iar somnul insuficient afectează în mod considerabil activitatea. 8 ore de somn pierdute într-o noapte nu pot fi recuperate în următoarele nopți decât în proporție de 50%, conform Centrului pentru Știința Somnului Uman (aici).

Sursa:  sciencefocus.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase, arată un nou studiu

2 Minute
Un consum mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase la persoanele vârstnice, arată un nou studiu…
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *