ŞTIRI MEDICALE

Pandemia a reorganizat programul de somn – arată un studiu cu 15.000 de participanți

Pandemia a generat multiple schimbări în rutina oamenilor. Rezultatele unui studiu realizat în 2021, la care au participat 15.000 de oameni din 14 țări, arată că programul de somn pentru aproape jumătate dintre cei chestionați s-a apropiat de ciclul normal veghe-somn.

Decalajul Social reprezintă decalajul dintre programele sociale și ciclurile naturale de somn-veghe. Persoanele cu un Decalaj Social ridicat – care au variații mari în programul lor – sunt mai predispuse la insomnie, depresie, anxietate și experimentează mai puțină stare de bine decât persoanele cu un program constant.

Studiul (publicat în revista Nature And Science Of Sleep în octombrie 2021) arată că :

  • 46% dintre respondenți și-au redus Decalajul Social în timpul pandemiei. Aproape toți au realizat acest lucru schimbându-și programul mai târziu: s-au trezit mai târziu, au luat cina mai târziu, s-au culcat mai târziu.
  • Doar 20% dintre respondenți și-au mărit Decalajul Social.
  • Restul nu au raportat nicio schimbare.

Cercetarea a arătat că aproape jumătate din populație urmează un program care trădează ritmul natural. Ceea ce este surprinzător, însă, este că persoanele care și-au redus Decalajul Social au avut mai multe insomnii și stres în timpul pandemiei decât cele care au menținut un Decalaj Social constant. Acest lucru se întâmplă, probabil, din cauza faptului că petrecerea unui timp prea îndelungat în pat reduce eficiența somnului, îngreunând somnul pe tot parcursul nopții.

Somnul îmbunătățește toate funcțiile creierului, iar somnul insuficient afectează în mod considerabil activitatea. 8 ore de somn pierdute într-o noapte nu pot fi recuperate în următoarele nopți decât în proporție de 50%, conform Centrului pentru Știința Somnului Uman (aici).

Sursa:  sciencefocus.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *