ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Persoanele care beau 2-3 cești de cafea în fiecare zi ar putea trăi mai mult, arată un studiu

  • Un studiu amplu, realizat pe 449.563 de persoane, arată că cei care beau cafea zilnic tind să trăiască mai mult, în comparație cu cei care nu consumă licoarea neagră.
  • Consumul de cafea instant, măcinată și chiar decofeinizată a fost asociat cu o probabilitate mai mică de deces.
  • Cercetătorii au observat că cei care au consumat 2-3 cești pe zi prezintă risc mai scăzut de boli cardiovasculare.
  • Totuși, consumul de cafea a fost auto-raportat, mai degrabă decât monitorizat pe perioada studiului.

Datele a aproximativ jumătate de milion de persoane au fost utilizate pentru un studiu amplu cu privire la legătura dintre consumul de cafea și durata de viață. Cercetarea publicată în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă (European Journal of Preventive Cardiology) arată că oamenii care beau 2, până la 3 cești de cafea în fiecare zi tind să trăiască mai mult și să prezinte risc mai mic de dezvoltare a unor boli cardiovasculare comparativ cu cei care nu consumă acest tip de băutură.

Deși studiul nu susține faptul că cu cât bei mai multă cafea, cu atât vei avea o speranță de viață mai mare, există totuși o asociere între cele două, pe care oamenii de știință vor să o investigheze mai în amănunt.

„În acest studiu amplu, cafeaua măcinată, instant și decofeinizată au fost asociate cu reduceri ale incidenței bolilor cardiovasculare și ale decesului din cauza acestora sau din orice cauză”, spune electrofiziologul Peter Kistler, de la „Institutul Baker pentru Inimă și Diabet” din Australia.

„Rezultatele sugerează că un consumul moderat de cafea măcinată, instant și decofeinizată ar trebui considerat parte a unui stil de viață sănătos”

Datele utilizate pentru cercetare au fost preluate de la UK Biobank, o bază de date la scară largă care conține informații despre genetică, sănătate și stil de viață al indivizilor. În acest studiu, eșantionul folosit a fost de 449.563 de persoane cu o vârstă medie de 58 de ani.

Participanții au fost grupați în funcție de consumul lor zilnic de cafea și de ce tip de cafea au băut. Puțin peste 100.000 de persoane au raportat că nu au băut cafea deloc. Ca parte a analizei, cercetătorii au luat în considerare mai mulți factori:

  • vârsta
  • sexul
  • obezitatea
  • hipertensiunea arterială
  • diabetul
  • statutul de fumător
  • consumul de ceai și alcool.

Punând în balanță aceste date, Kistler și colegii săi au putut compara cele două categorii, cei care au consumat cafea și cei care nu au băut deloc.

Astfel, consumul de cafea instant, măcinată și chiar decofeinizată a fost asociat cu o probabilitate mai mică de deces. Cei care beau două sau trei căni de cafea pe zi aveau șanse mai mari să trăiască mai mult decât cei care nu consumau băutura neagră.

Cercetătorii sunt însă doar în stadiul de a face legături cu privire la consumul de cafea și posibilitatea mai mică de deces.

„Cofeina este cel mai cunoscut component al cafelei, dar băutura conține peste 100 de alte componente biologic active”, explică Kistler.

„Este la fel de probabil ca și compușii fără cofeină să fi fost responsabili pentru aspectele pozitive observate între consumul de cafea, boli cardiovasculare și durata de viață”, mai spune electrofiziologul.

ALTE CONCLUZII ALE STUDIULUI

Săpând mai adânc, echipa de cercetători a descoperit că un consum zilnic de cafea este, de asemenea, legat de apariția riscului bolilor cardiovasculare. Mai exact, cel mai scăzut risc a fost observat printre cei care beau câte 2 sau 3 cești pe zi.

După cum au arătat și alte cercetări anterioare, cafeaua este o substanță complexă care interacționează cu organismul într-o serie de moduri elaborare – moduri pe care oamenii de știință încă încearcă să le înțeleagă. Faptul că acest studiu a acoperit atât de mulți oameni pe o perioadă lungă de timp nu face decât să adauge greutate la legătura dintre consumul de cafea și longevitate.

Cu toate acestea, există câteva limitări de luat în considerare. Consumul de cafea a fost auto-raportat, mai degrabă decât monitorizat, iar baza de date nu ia în considerare eventuale modificări ale comportamentului de consum al indivizilor pe durata studiului.

Totuși, „descoperirile noastre indică faptul că un consum în cantități moderate de cafea de toate tipurile nu ar trebui descurajat”, conchide spune Kistler.

Sursa: https://www.sciencealert.com

Related posts
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Mins read
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Mins read
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Mins read
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *