În prezent, 31% din medicii de familie, care au contract cu casele de asigurări de sănătate, au încheiat convenții și pentru activitatea de vaccinare împotriva COVID-19 (aproximativ 3.000 de cabinete dintr-un total de peste 9.500). Potrivit declarațiilor lui Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), au fost imunizate circa 127.000 de persoane, cele mai multe (58,8%) – în cabinetele de medicină de familie din mediul rural. În topul județelor se află Călărași (51%), Sibiu (50%), Mureș (48%), Teleorman, Neamț și Iași, fiecare cu câte un procent de 47%. La polul opus se află Galați (17%), Constanța (10%) și Caraș-Severin (7%).
Recent, România a depășit pragul de 4 milioane de locuitori imunizați complet. Media de acoperire vaccinală la nivel național, în data de 7 iunie a.c., din populația eligibilă (de peste 12 ani), este de 25%.
Referitor la momentul când se va atinge pragul de 5 milioane de persoane vaccinate, Valeriu Gheorghiță a declarat: „Este greu de anticipat care va fi ritmul din perioada următoare, tocmai ținând cont de faptul că peste 87% dintre cetățeni se prezintă direct la centre, ci nu prin programare. Probabil că în următoarele două-trei săptămâni. Observăm o creștere cel puțin pentru vaccinul de la compania Johnson&Johnson. De asemenea, se reorganizează multe activități de vaccinare, în sensul în care vor fi mult mai multe echipe care vor merge în teren.”
Până la data de 7 iunie a.c., România a recepționat 14,7 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 și au fost administrate populației aproximativ 8,3 milioane (56,3%).