Expunerea prelungită la factorii poluanți și aglomerația din trafic ne-ar putea afecta sănătatea. Se pare că aceste probleme pe care omenirea încearcă să le țină sub control ar putea reprezenta o altă cauză pentru apariția infarctului.
Un studiu în acest sens a fost realizat de Asociația Americană a Inimii. Cercetarea s-a realizat în Danemarca și a inclus peste 22.000 de femei, angajate ale sistemului medical din această țară. Participantele au fost recrutate în perioada 1993 – 1999. Acestora le-au fost oferite chestionare prin care oamenii de știință au vrut să afle date referitoare la parametrii corporali (greutate, înălțime), stilul de viață (consum de alcool, tutun sau obiceiurile alimentare) sau starea de sănătate.
Datele colectate au fost apoi diseminate în anul 2014. Informațiile privind problemele cardiace ale femeilor incluse în studiu au fost preluate din Registrul Național al Pacienților din Danemarca și corelate cu cele din chestionare. Au fost incluse în studiu persoane care locuiesc atât în mediul rural, cât și în cel urban. Pentru a determina gradul de poluare al aerului și nivelul de zgomot din trafic, oamenii de știință au raportat indicatorii la metodele de măsurare specifice acestei țări.
În urma analizei impactului asupra organismului al diferiților compuși chimici din aer, s-a descoperit faptul că expunerea la dioxid de azot (NO2) pe o perioadă mai mare de trei ani poate crește riscul de infarct cu 10%. De asemenea, expunerea la un zgomot mai mare de 9,3 decibeli mai mult de trei ani crește șansele de a suferi un infarct cu 12%. „Am fost surprinși să descoperim cum acești doi factori de mediu interacționează.
Femeile expuse atât poluării, cât și zgomotului din trafic prezintă riscuri mai mari de a suferi infarct”, a precizat dr. Youn-Hee Lim, principalul autor al studiului, citat de news-medical.net. Cercetarea a determinat Asociația Americană a Inimii să facă demersuri către autorități, astfel încât să îmbunătățească nivelul de viață al comunităților.
Sursă: