ŞTIRI MEDICALE

Postul intermitent: ce avantaje și dezavantaje indică cercetările

 • Postul intermitent este un termen folosit pentru a descrie o varietate de modele de alimentație care alternează perioadele de abstinență de la alimente (post)  și de alimentație. Perioada de post poate dura de la 12 ore pe zi până la mai multe zile consecutive, cu un tipar constant și recurent pe parcursul unei săptămâni.
 • Alimentația cu restricții de timp este cea mai populară formă de post intermitent și utilizează principiile crono-nutriției pentru a prelungi postul de noapte și a reduce riscul de boli cronice.

Principalele tipuri de post intermitent sunt:

  • postul modificat sau dieta 5:2 – acest protocol implică postul timp de 2 zile neconsecutive ale săptămânii și mâncatul normal timp de 5 zile
  • postul alternativ – zilele de post sunt alternate cu zile în care alimentele și băuturile sunt consumate normal, fără restricții
  • alimentația cu restricție de timp – un tip de post intermitent care limitează „fereastra de alimentație” la 4-12 ore, inducând o perioadă de post zilnic de 12-20 de ore. Persoanele mănâncă până la sațietate în timpul ferestrelor de masă, fără restricții calorice.
  • Modelul 16:8 – mâncatul în timpul unei ferestre de 8 ore și postul timp de 16 ore în fiecare zi – poate fi cel mai recomandat model de alimentație cu restricție de timp.

BENEFICII

Postul intermitent poate îmbunătăți nivelul colesterolului, controlul zahărului din sânge, pierderea în greutate și/sau a grăsimilor, scăderea inflamației. De asemenea, promovează longevitatea.. Un număr din ce în ce mai mare de cercetări sugerează că mâncatul pe perioade lungi de timp în timpul zilei, de la 12 la 15 ore, poate perturba ritmul circadian și crește riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă, cancer și diabet de tip 2. Astfel, un obiectiv major al postului, în special al alimentației cu restricție de timp, este de a reduce timpul petrecut mâncând în timpul zilei prin extinderea perioadei de post de peste zi.

DEZAVANTAJE

Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor privind postul intermitent se bazează pe studii pe animale, iar cercetările la om sunt puține și adesea de calitate scăzută. Postul intermitent poate fi sigur pentru sănătatea inimii și a metabolismului, dar, potrivit unei evaluări din 2017, poate induce efecte secundare negative la unele persoane, cum ar fi:

 • senzație crescută de foame
 • iritabilitate crescută
 • starea de spirit înrăutățită
 • creșterea gândurilor legate de mâncare
 • oboseală
 • temeri de a nu se simți în afara controlului asupra alimentelor
 • supraalimentare în timpul ferestrelor de masă
 • dificultăți de concentrare

Printre dietele alternative care nu implică post și care produc rezultate similare cu postul intermitent se numără restricția calorică și dieta mediteraneană.

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *