Pandemia ne-a determinat pe toți să acordăm o mai mare prioritate sănătății. Acest lucru s-a reflectat și în alegerile alimentare, 35,1% dintre români declarând că sunt în căutare de produse cu adevărat nutritive, conform unui studiu realizat de Frozen Foods, la finalul anului 2020. Iar când vine vorba despre legume sau carne, principalul aspect la care ne raportăm este prospețimea.
Conform unui studiu realizat de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, la solicitarea platformei educaționale cool-food.ro, conținutul de proteine, lipide și glucide n-a prezentat variații pe perioada de congelare, timp de 6 luni, la o temperatură constantă de -18° C, în cazul unor probe prelevate din carcase de pui și file de somon. De asemenea, conținutul de minerale a rămas constant pe toată perioada congelării, atât pentru pește, cât și pentru carnea de pui.
„Studiile au arătat că procesul de congelare este unul foarte eficient pentru păstrarea legumelor, în cazul nostru spanacul și mazărea verde. Pe lângă faptul că își păstrează aroma și gustul, conținutul nutritiv suferă modificări foarte mici și doar pe anumite elemente analizate, cum ar fi conținutul de vitamina C, o vitamină hidrosolubilă, termosensibilă. Astfel, atât pentru mazăre cât și pentru spanac, conținutul de proteine, lipide, glucide și minerale n-au prezentat variații pe perioada de congelare de 12 luni la temperatura de -18° C, în timp ce vitaminele hidrosolubile au înregistrat o ușoară scădere (sub 5%)”, a declarat prof. dr. ing. Gabriela Râpeanu, coordonator al cercetării, de la Departamentul Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor, Biotehnologii și Acvacultură din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor „Dunărea de Jos”, din Galați.
Contrar așteptărilor, rezultatele studiilor ne arată că, în general, alimentele congelate sunt la fel de nutritive ca produsele proaspete. Astfel, alimentele congelate pot fi păstrate o perioadă mai îndelungată, fără ca proprietățile acestora să se piardă. Acest lucru ne ajută să mâncăm mai sănătos, mai calitativ și contribuie semnificativ la reducerea risipei alimentare.