ŞTIRI MEDICALE

Prevenirea diabetului gestațional cu ajutorul unui stil de viață sănătos

Diabetul gestațional este cea mai frecventă provocare legată de sănătate în timpul sarcinii. Diabetul gestațional are un impact semnificativ asupra sănătății mamei și a copilului, atât în timpul sarcinii, cât și după naștere.

Un studiu realizat la Universitatea din Helsinki a investigat efectele intervenției asupra stilului de viață pentru prevenirea diabetului gestațional la femeile cu risc ridicat de a dezvolta diabet gestațional. În cadrul studiului finlandez de prevenire a diabetului gestațional (RADIEL), subiecții studiului au beneficiat de exerciții fizice intensificate și de consiliere dietetică în timpul sarcinii și în primul an de la naștere.

Potrivit cercetătorilor, evaluarea riscului genetic ar permite identificarea viitoarelor mame care prezintă cel mai mare risc, precum și direcționarea resurselor și a celor mai eficiente măsuri preventive către acestea. Acest lucru ar avea o mare importanță atât în ceea ce privește resursele limitate ale societății, cât și sănătatea acestor mame și a copiilor lor.

Diabetul gestațional, prediabetul și diabetul la un an după naștere au fost, de asemenea, mai frecvente în rândul celor cu scoruri mai mari. Pe baza cercetărilor noastre, intervențiile intensificate asupra stilului de viață au fost benefice doar pentru femeile cu cel mai mare risc genetic de a dezvolta diabet de tip 2„, spune Emilia Huvinen, specialist în obstetrică și ginecologie.

Potrivit Emiliei Huvinen, rezultatele sunt semnificative și chiar unice la nivel mondial.

Studiul nostru oferă o posibilă explicație pentru rezultatele contradictorii ale studiilor anterioare care au investigat până acum prevenirea diabetului gestațional. (…) În același timp, este important să realizăm că, în cazul diabetului, fondul nostru genetic nu ne determină viitorul. Cu ajutorul unui stil de viață sănătos, puteți inversa efectul unui risc genetic ridicat de diabet”, explică Huvinen.

Cercetarea a fost publicată în Diabetologia.

Sursa: medicalxpress.com 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…
ŞTIRI MEDICALE

Doi bebeluși gemeni s-au născut din embrioni congelați acum 30 de ani

2 Minute
O pereche de gemeni s-a născut din embrioni înghețați acum mai bine de 30 de ani. Ar putea fi un…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *