ŞTIRI MEDICALE

Prevenirea diabetului gestațional cu ajutorul unui stil de viață sănătos

Diabetul gestațional este cea mai frecventă provocare legată de sănătate în timpul sarcinii. Diabetul gestațional are un impact semnificativ asupra sănătății mamei și a copilului, atât în timpul sarcinii, cât și după naștere.

Un studiu realizat la Universitatea din Helsinki a investigat efectele intervenției asupra stilului de viață pentru prevenirea diabetului gestațional la femeile cu risc ridicat de a dezvolta diabet gestațional. În cadrul studiului finlandez de prevenire a diabetului gestațional (RADIEL), subiecții studiului au beneficiat de exerciții fizice intensificate și de consiliere dietetică în timpul sarcinii și în primul an de la naștere.

Potrivit cercetătorilor, evaluarea riscului genetic ar permite identificarea viitoarelor mame care prezintă cel mai mare risc, precum și direcționarea resurselor și a celor mai eficiente măsuri preventive către acestea. Acest lucru ar avea o mare importanță atât în ceea ce privește resursele limitate ale societății, cât și sănătatea acestor mame și a copiilor lor.

Diabetul gestațional, prediabetul și diabetul la un an după naștere au fost, de asemenea, mai frecvente în rândul celor cu scoruri mai mari. Pe baza cercetărilor noastre, intervențiile intensificate asupra stilului de viață au fost benefice doar pentru femeile cu cel mai mare risc genetic de a dezvolta diabet de tip 2„, spune Emilia Huvinen, specialist în obstetrică și ginecologie.

Potrivit Emiliei Huvinen, rezultatele sunt semnificative și chiar unice la nivel mondial.

Studiul nostru oferă o posibilă explicație pentru rezultatele contradictorii ale studiilor anterioare care au investigat până acum prevenirea diabetului gestațional. (…) În același timp, este important să realizăm că, în cazul diabetului, fondul nostru genetic nu ne determină viitorul. Cu ajutorul unui stil de viață sănătos, puteți inversa efectul unui risc genetic ridicat de diabet”, explică Huvinen.

Cercetarea a fost publicată în Diabetologia.

Sursa: medicalxpress.com 

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *