Receptorul H2 al histaminei reglează negativ diferențierea oligodendrocitelor în leziunile materiei albe hipoxico-ischemice neonatale

 

Encefalopatia hipoxico-ischemică neonatală (HIE), cu caracteristica patologică a lezării substanței albe, duce adesea la disfuncții cognitive și neuro-comportamentale pe tot parcursul vieții, dar terapiile relevante pentru promovarea remielinizării sunt încă indisponibile.

Cercetătorii au constatat că receptorul de histamină H2 (H2R) a reglat în mod negativ rata de diferențiere a oligodendrocitelor, fără a afecta oligodendrocitele în stadiul de celulă precursoare sau în stadiul matur, în urma privării de oxigen-glucoză in vitro. În special ștergerea selectivă a genei H2R (Hrh2 ) în diferențierea oligodendrocitelor (Hrh2fl/fl;CNPase-Cre) a îmbunătățit diferențierea, remielinizarea și recuperarea funcțională a acestora după hipoxie-ischemie neonatală la șoareci.

Reglarea diferențierii oligodendrocitelor prin H2R este mediată prin legarea cu Axin2, ceea ce duce la reglarea căii de semnalizare Wnt/β-catenină. Mai mult, antagoniștii H2R au promovat, de asemenea, diferențierea și remielinizarea oligodendrocitelor și recuperarea funcțiilor cognitive și motorii în urma hipoxiei-ischemiei neonatale.

Astfel, histamina H2R din oligodendrocite ar putea servi ca o țintă terapeutică nouă și eficientă pentru întârzierea diferențierii oligodendrocitelor și remielinizarea după hipoxie-ischemie neonatală. Antagoniștii H2R pot avea o valoare terapeutică potențială pentru HIE neonatal.

 

Sursa: https://rupress.org/jem/article/218/1/e20191365/152128/Histamine-H-2-receptor-negatively-regulates?searchresult=1

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH