ŞTIRI MEDICALE

Restricția calorică ar putea favoriza longevitatea

Un studiu efectuat pe șoareci sugerează că momentul mesei este important pentru a potența efectele anti-îmbătrânire ale restricției calorice. Dacă descoperirile sunt valabile și pentru oameni, acestea sugerează că, pentru a maximiza durata de viață, oamenii ar trebui să își reducă aportul de calorii și să evite să mănânce noaptea târziu. Cercetările arată că, la toate organismele studiate, deficitul de hrană declanșează schimbări fiziologice care favorizează longevitatea și întârzie apariția bolilor legate de vârstă.

Studiile pe animale au arătat că momentul restricției calorice poate avea un efect datorită sistemului circadian, care controlează ciclurile zilnice ale fiziologiei, metabolismului și comportamentelor, cum ar fi alimentația. Acest lucru a fost, de asemenea, legat de îmbătrânire.

Cu o dietă bazată pe restricție calorică, șoarecii care au mâncat doar în timpul fazei active a ciclului lor circadian au trăit cu aproape 35% mai mult decât șoarecii de control care au mâncat oricând au vrut. Spre deosebire de oameni, șoarecii sunt nocturni, ceea ce înseamnă că au evoluat pentru a se hrăni pe timp de noapte.

Dar șoarecii cu restricție calorică care au mâncat doar în timpul fazei active, apoi au postit pentru restul de 12 ore, au trăit cel mai mult. Aceste animale au înregistrat o durată medie de viață de 1.068 de zile, cu aproape 35% mai mult decât animalele de control.

Am descoperit o nouă fațetă a restricției calorice care prelungește dramatic durata de viață la animalele noastre de laborator. Dacă aceste descoperiri se confirmă la oameni, poate că ar trebui să ne gândim din nou dacă ne dorim cu adevărat acea gustare de la miezul nopții”, spune autorul principal, Dr. Joseph Takahashi, cercetător al Institutului Medical Howard Hughes și președinte al secției de neuroștiințe la UT Southwestern Medical Center.

Dacă descoperirile se aplică la oameni, care au faza activă opusă șoarecilor, cercetătorii sugerează că mâncatul seara devreme este cel mai bun pentru o îmbătrânire sănătoasă.

Există însă unele limitări ale studiului: perturbarea somnului la șoarecii care au mâncat în timpul zilei (în timpul fazei inactive) ar fi putut contribui la durata de viață mai scurtă a acestora, dar și toți șoarecii din studiu au fost masculi. Autorii scriu că, la femele, hormonii ovarieni pot oferi o anumită protecție împotriva perturbărilor ritmurilor circadiene.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *