ŞTIRI MEDICALE

Restricția calorică ar putea favoriza longevitatea

Un studiu efectuat pe șoareci sugerează că momentul mesei este important pentru a potența efectele anti-îmbătrânire ale restricției calorice. Dacă descoperirile sunt valabile și pentru oameni, acestea sugerează că, pentru a maximiza durata de viață, oamenii ar trebui să își reducă aportul de calorii și să evite să mănânce noaptea târziu. Cercetările arată că, la toate organismele studiate, deficitul de hrană declanșează schimbări fiziologice care favorizează longevitatea și întârzie apariția bolilor legate de vârstă.

Studiile pe animale au arătat că momentul restricției calorice poate avea un efect datorită sistemului circadian, care controlează ciclurile zilnice ale fiziologiei, metabolismului și comportamentelor, cum ar fi alimentația. Acest lucru a fost, de asemenea, legat de îmbătrânire.

Cu o dietă bazată pe restricție calorică, șoarecii care au mâncat doar în timpul fazei active a ciclului lor circadian au trăit cu aproape 35% mai mult decât șoarecii de control care au mâncat oricând au vrut. Spre deosebire de oameni, șoarecii sunt nocturni, ceea ce înseamnă că au evoluat pentru a se hrăni pe timp de noapte.

Dar șoarecii cu restricție calorică care au mâncat doar în timpul fazei active, apoi au postit pentru restul de 12 ore, au trăit cel mai mult. Aceste animale au înregistrat o durată medie de viață de 1.068 de zile, cu aproape 35% mai mult decât animalele de control.

Am descoperit o nouă fațetă a restricției calorice care prelungește dramatic durata de viață la animalele noastre de laborator. Dacă aceste descoperiri se confirmă la oameni, poate că ar trebui să ne gândim din nou dacă ne dorim cu adevărat acea gustare de la miezul nopții”, spune autorul principal, Dr. Joseph Takahashi, cercetător al Institutului Medical Howard Hughes și președinte al secției de neuroștiințe la UT Southwestern Medical Center.

Dacă descoperirile se aplică la oameni, care au faza activă opusă șoarecilor, cercetătorii sugerează că mâncatul seara devreme este cel mai bun pentru o îmbătrânire sănătoasă.

Există însă unele limitări ale studiului: perturbarea somnului la șoarecii care au mâncat în timpul zilei (în timpul fazei inactive) ar fi putut contribui la durata de viață mai scurtă a acestora, dar și toți șoarecii din studiu au fost masculi. Autorii scriu că, la femele, hormonii ovarieni pot oferi o anumită protecție împotriva perturbărilor ritmurilor circadiene.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.

Sursa: medicalnewstoday.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…
ŞTIRI MEDICALE

Cancerul de sân se răspândește mai agresiv noaptea, arată un nou studiu

2 Minute
Rezultatele unui nou studiu arată că e falsă presupunerea că metastazele cancerului de sân se produc în același ritm  Cercetătorii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.