În România au fost confirmate, până în prezent, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, în nouă județe, cele mai multe fiind în Ilfov, Argeș și municipiul București. Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptabilă dintre cele patru variante virale, având un grad ridicat de contagiozitate: de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât cea Alpha (britanică).
Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.
Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, și anume: serul produs de compania Pfize-BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar cel AstraZeneca – de 92%.
Cele mai importante caracteristici ale tulpinei Delta a SARS-CoV-2:
• este mai transmisibilă decât celelalte variante;
• atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (Marea Britanie), cât și într-una cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;
• vaccinurile își mențin o eficiență sporită în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă.
Sursa: https://vaccinare-covid.gov.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-varianta-delta-a-virusului-sars-cov-2/