- O cercetare amplă, realizată pe 28.000 de persoane din 20 de țări, a furnizat cele mai puternice dovezi de până acum că scăderea tensiunii arteriale la o vârstă înaintată poate reduce riscul de demență
- Demența afectează în prezent peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume și se estimează că numărul se va tripla până în 2050, din cauza îmbătrânirii populației.
- Studiul a fost publicat recent în European Heart Journal.
Un studiu realizat la nivel global pe aproximativ 28.000 de persoane a furnizat cele mai puternice dovezi de până acum că scăderea tensiunii arteriale la o vârstă înaintată poate reduce riscul de demență. Cercetarea a fost realizată de oameni de ştiinţă de la George Institute for Global Health şi Universitatea din New South Wales (UNSW) și a fost publicată recent în European Heart Journal.
Dr. Ruth Peters, profesor asociat la UNSW Sydney şi directoarea programului pentru demenţă din cadrul „George Institute for Global Health”, a precizat, potrivit sciencedaily.com, că în absența unor progrese semnificative în tratamentul demenței, reducerea riscului de a dezvolta boala ar fi un pas înainte.
„Având în vedere îmbătrânirea populației și costurile substanțiale ale îngrijirii persoanelor cu demență, chiar și o mică reducere a riscului ar putea avea un impact global considerabil”, a mai spus cercetătoarea.
„Studiul nostru sugerează că folosirea tratamentelor disponibile pentru a scădea tensiunea arterială este în prezent unul dintre cele mai bune pariuri ale noastre pentru a aborda această boală insidioasă”, a mai precizat dr. Ruth Peters.
Demența afectează în prezent peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume și se estimează că numărul lor se va tripla până în 2050, din cauza îmbătrânirii populației. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anual sunt diagnosticate aproximativ 10 milioane de persoane cu această boală.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 28.000 de oameni din 20 de țări și regiuni
Studiul a avut la bază un principiu numit „dublu-orb”, în care nici subiecții și nici oamenii de știință nu ştiu care sunt persoanele care primesc tratamentul experimental sau care sunt în grupul de control. Eșantionul a fost de 28.008 de persoane, din 20 de țări și regiuni, cu vârsta medie de 69 de ani și care sufereau de hipertensiune arterială
Pe parcursul cercetării, care a durat aproximativ patru ani, au fost utilizate diferite metode de reducere a tensiunii arteriale şi au fost monitorizați pacienţii.
Cercetarea a adus dovezi semnificative că o reducere susținută a tensiunii arteriale la vârstnici scade riscul de demență. Cei care au condus studiul spun însă că încă nu se cunoaște dacă o reducere suplimentară a tensiunii arteriale la persoanele care o ţin deja sub control sau care încep tratamentul mai devreme în viaţă ar putea contribui la scăderea pe termen lung a riscului de demenţă.
Rezultatele acestui studiu, publicat în European Heart Journal, ar putea contribui la conceperea unor măsuri de sănătate publică la nivel global, mai spun oamenii de știință.
Surse: neurosciencenews.com/ sciencedaily.com/