ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Scurtele episoade de activitate fizică intensă, cum ar fi urcatul scărilor, reduc riscul de deces prematur (studiu)

  • Persoanele care fac aproximativ trei serii de activitate intensă de câteva minute în fiecare zi, cum ar fi urcatul scărilor, au un risc cu 39% mai mic de deces prematur, arata un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Sydney, Australia.
  • Joaca prin casă sau curte cu câinele sau treburile casnice, adică doar câteva minute de activitate intensă în viața de zi cu zi, ar putea reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și, implicit, de deces prematur.
  • Rezultatele cercetării au fost publicate recent în revista științifică Nature.

Orice activitate fizică este benefică pentru sănătate, spun oamenii de știință

Studiul a arătat că adulții de vârstă mijlocie care nu fac sport în mod organizat, cum ar fi mersul la sală, dar care reușesc să înregistreze trei perioade foarte scurte de activitate intensă pe zi au un risc de deces redus cu 39% față de cei care nu fac niciun fel de mișcare. În plus, s-a constatat o reducere cu până la 49% a riscului de deces asociat bolilor cardiovasculare.

Mark Hamer, profesor de medicină la University College London și coautor al studiului, a spus că descoperirile au evidențiat importanța exercițiilor făcute fără a fi planificate în viața fiecărei persoane.

„Ar putea fi lucruri precum jucatul cu copiii. S-ar putea să-ți vezi autobuzul pe punctul de a pleca, așa că trebuie să mergi extrem de repede pentru a-l prinde. S-ar putea să locuiești într-un bloc și să fii nevoit să duci cumpărăturile pe scări”, a spus el. „Sunt acele mici eforturi care s-ar întâmpla în viața de zi cu zi și care sunt mai benefice decât își poate închipui cei care le fac”, a transmis cercetătorul.

11 episoade de activitate fizică intensă, de câte 1 minut fiecare, pot reduce riscul de deces cu 65%

Mai mult, cercetarea arată că 11 astfel de episoade de câte un minut de activitate fizică intensă pe zi au fost asociate cu o reducere cu 65% a riscului de deces cardiovascular şi cu o scădere cu 49% a mortalităţii asociate cancerului comparativ cu persoanele care nu au inclus niciun tip de mișcare în rutina lor de zi cu zi.

Oamenii de știință vorbesc de  episoade scurte de activitate fizică intensă, de 1-2 minute, cum ar fi mersul alert, urcatul pe scări sau treburile casnice.

Studiul a monitorizat activitatea a 25.000 de participanţi care au declarat că nu fac sport şi nici alte exerciţii fizice în timpul lor liber.

„Studiul nostru demonstrează că beneficii asemănătoare antrenamentului în intervale de mare intensitate pot fi obţinute prin creşterea intensităţii activităţilor obişnuite din viaţa de zi cu zi”, a transmis autorul principal al studiului, Emmanuel Stamatakis, profesor la Universitatea din Sydney.

„Cu cât mai multe, cu atât mai bine, Creşterea intensităţii activităţilor zilnice nu necesită timp, nici pregătire, nici abonamente la sală, nici abilităţi speciale. Pur şi simplu implică accelerarea ritmului în timpul mersului sau efectuarea treburilor casnice cu ceva mai multă energie”, a mai spus cercetătorul.

Surse: The Guardian/Agerpres/ sydney.edu.au

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *