ŞTIRI MEDICALE

Secvențierea întregului genom poate revoluționa diagnosticarea și tratamentul bolilor rare

Bolile rare afectează 6-8% din populația lumii și, deși știm că mici modificări ale ADN-ului pacientului sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor, majoritatea oamenilor așteaptă câțiva ani înainte de a fi diagnosticați și, eventual, tratați.

Un studiu pilot din Marea Britanie a demonstrat că secvențierea întregului genom poate revoluționa diagnosticarea și tratamentul bolilor rare. Proiectul, condus de Genomics England și Queen Mary University of London, a arătat că secvențierea întregului genom este cel mai eficient mod de a găsi rapid cauza problemelor medicale ale pacienților și că această abordare a funcționat bine într-o gamă largă de boli rare.

Prin secvențierea întregului genom, cercetătorii au reușit să descopere diagnostice care nu ar fi putut fi detectate prin abordările de testare existente. Pentru 25% dintre participanții la studiu a fost identificat diagnosticul, care, în medie, a durat 6 ani și a implicat 68 de vizite la spital pentru fiecare pacient, cu un cost de 87 de milioane de lire sterline pentru NHS – pentru cele 2183 de persoane din studiu.

În paralel, a fost dezvoltat un software nou de biologie computațională pentru a identifica în mod eficient varianta care cauzează boala genetică dintre cele 8 milioane de variante, din cele 3 miliarde de perechi de baze ale fiecărui genom secvențiat.

Studiul realizat arată că este posibilă analiza de genomuri întregi, într-o gamă largă de boli rare și identificarea diagnosticului la aproximativ 25 la sută dintre oameni.

Sursa: news-medical.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *