ŞTIRI MEDICALE

Singurătatea – risc ridicat pentru dezvoltarea demenței

Un nou studiu care a urmărit persoane fără demență timp de 10 ani arată că persoanele care se simțeau singure 3 sau mai multe zile pe săptămână aveau mai multe șanse să dezvolte demență în perioada de urmărire.

Persoanele cu vârsta sub 80 de ani și fără factori de risc genetici cunoscuți, care s-au simțit frecvent singure, au prezentat un risc ridicat de a dezvolta demență.

Singurătatea a fost, de asemenea, legată de funcția executivă slabă și de modificările cerebrale asociate cu vulnerabilitatea la demență la persoanele care nu aveau această afecțiune.

Acest studiu evidențiază importanța depistării singurătății în cadrul asistenței clinice de rutină și a măsurilor de reducere a singurătății.

Primul autor al studiului, Dr. Joel Salinas, neurolog la New York University Langone Health, a declarat pentru Medical News Today:

„[Acest studiu] oferă dovezi de clasa I (cel mai înalt nivel disponibil) că adulții singuri, în special cei care nu au factori de risc majori de vârstă sau genetici, pot avea un risc ridicat și o vulnerabilitate neurocognitivă timpurie pentru dezvoltarea demenței. Acest lucru amplifică implicațiile asupra sănătății populației ale tendințelor observate în ceea ce privește prevalența tot mai mare a singurătății.”

Studiul este disponibil în revista Neurology cu titlul “Association of Loneliness With 10-Year Dementia Risk and Early Markers of Vulnerability for Neurocognitive Decline”.

Sursa: medical news today. com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *