ŞTIRI MEDICALE

Singurătatea – risc ridicat pentru dezvoltarea demenței

Un nou studiu care a urmărit persoane fără demență timp de 10 ani arată că persoanele care se simțeau singure 3 sau mai multe zile pe săptămână aveau mai multe șanse să dezvolte demență în perioada de urmărire.

Persoanele cu vârsta sub 80 de ani și fără factori de risc genetici cunoscuți, care s-au simțit frecvent singure, au prezentat un risc ridicat de a dezvolta demență.

Singurătatea a fost, de asemenea, legată de funcția executivă slabă și de modificările cerebrale asociate cu vulnerabilitatea la demență la persoanele care nu aveau această afecțiune.

Acest studiu evidențiază importanța depistării singurătății în cadrul asistenței clinice de rutină și a măsurilor de reducere a singurătății.

Primul autor al studiului, Dr. Joel Salinas, neurolog la New York University Langone Health, a declarat pentru Medical News Today:

„[Acest studiu] oferă dovezi de clasa I (cel mai înalt nivel disponibil) că adulții singuri, în special cei care nu au factori de risc majori de vârstă sau genetici, pot avea un risc ridicat și o vulnerabilitate neurocognitivă timpurie pentru dezvoltarea demenței. Acest lucru amplifică implicațiile asupra sănătății populației ale tendințelor observate în ceea ce privește prevalența tot mai mare a singurătății.”

Studiul este disponibil în revista Neurology cu titlul “Association of Loneliness With 10-Year Dementia Risk and Early Markers of Vulnerability for Neurocognitive Decline”.

Sursa: medical news today. com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase, arată un nou studiu

2 Minute
Un consum mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase la persoanele vârstnice, arată un nou studiu…
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *