ŞTIRI MEDICALE

Singurătatea – risc ridicat pentru dezvoltarea demenței

Un nou studiu care a urmărit persoane fără demență timp de 10 ani arată că persoanele care se simțeau singure 3 sau mai multe zile pe săptămână aveau mai multe șanse să dezvolte demență în perioada de urmărire.

Persoanele cu vârsta sub 80 de ani și fără factori de risc genetici cunoscuți, care s-au simțit frecvent singure, au prezentat un risc ridicat de a dezvolta demență.

Singurătatea a fost, de asemenea, legată de funcția executivă slabă și de modificările cerebrale asociate cu vulnerabilitatea la demență la persoanele care nu aveau această afecțiune.

Acest studiu evidențiază importanța depistării singurătății în cadrul asistenței clinice de rutină și a măsurilor de reducere a singurătății.

Primul autor al studiului, Dr. Joel Salinas, neurolog la New York University Langone Health, a declarat pentru Medical News Today:

„[Acest studiu] oferă dovezi de clasa I (cel mai înalt nivel disponibil) că adulții singuri, în special cei care nu au factori de risc majori de vârstă sau genetici, pot avea un risc ridicat și o vulnerabilitate neurocognitivă timpurie pentru dezvoltarea demenței. Acest lucru amplifică implicațiile asupra sănătății populației ale tendințelor observate în ceea ce privește prevalența tot mai mare a singurătății.”

Studiul este disponibil în revista Neurology cu titlul “Association of Loneliness With 10-Year Dementia Risk and Early Markers of Vulnerability for Neurocognitive Decline”.

Sursa: medical news today. com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Virușii schimbă mirosurile gazdelor pentru a atrage țânțarii

2 Minute
Peste 1 milion de decese în fiecare an sunt atribuite bolilor transmise de țânțari, inclusiv malaria, febra galbenă, febra Dengue,…
ŞTIRI MEDICALE

Medicii prescriu mai puține medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi, arată un nou studiu

1 Minute
Este mai puțin probabil ca medicii să prescrie medicamente împotriva durerii la sfârșitul unei ture de noapte lungi decât la…
ŞTIRI MEDICALE

OMS a stabilit că variola maimuței nu reprezintă o urgență sanitară globală

1 Minute
După reuniunea Comitetului internațional pentru situații de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în data de 25 iunie 2022, că…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.