- Un nou studiu sugerează că o stimulare electrică ușoară, neinvazivă, realizată prin intermediul unei căști cu electrozi, ar putea fi suficientă pentru a combate efectele îmbătrânirii și pentru a ne menține circuitele de memorie într-o formă mai bună și mai robustă.
- 150 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 88 de ani au primit 20 de minute de stimulare electrică a creierului pe zi, timp de 4 zile consecutive.
- Cercetarea a fost publicată în revista Nature Neuroscience.
Din punct de vedere tehnic, este cunoscută sub numele de stimulare transcraniană cu curent alternativ și se crede că funcționează prin sincronizarea undelor noastre cerebrale. În experimentele efectuate de cercetătorii de la Universitatea din Boston, doar 20 de minute de stimulare pe zi au fost suficiente pentru a produce îmbunătățiri notabile în 2 tipuri de funcții de memorie care au durat cel puțin o lună.
„Descoperirile noastre demonstrează că plasticitatea creierului îmbătrânit poate fi exploatată în mod selectiv și durabil folosind neuromodularea repetitivă și foarte focalizată„, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.
METODA STUDIULUI
În seria de experimente, 150 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 88 de ani au primit 20 de minute de stimulare electrică a creierului pe zi, timp de 4 zile consecutive. În același timp, li s-a cerut să asculte și să își amintească 5 liste de câte 20 de cuvinte fiecare. Pe baza cercetărilor anterioare, două zone specifice ale creierului au fost vizate cu frecvențe distincte.
Stimularea lobulului parietal inferior al creierului la o frecvență de 4 Hz s-a dovedit a îmbunătăți reamintirea cuvintelor de la sfârșitul listelor – aceasta este memoria de lucru în acțiune, cu ajutorul căreia ne amintim lucruri pe termen scurt (cum ar fi numărul peronului de la care pleacă trenul). Stimularea cortexului prefrontal la o frecvență de 60 Hz s-a dovedit a-i ajuta pe participanți să își amintească cuvintele de la începutul listelor, ceea ce indică o îmbunătățire a memoriei pe termen lung (de exemplu: unde am parcat mașina la aeroport după o săptămână de vacanță).
„Aceasta este o muncă promițătoare și arată cât de uimitor de flexibil și adaptabil este creierul„, a declarat pentru The Guardian cercetătoarea în neuroștiințe Tara Spires-Jones de la Universitatea din Edinburgh. Cu toate acestea, Spires-Jones a remarcat că sarcina specifică listei de cuvinte dată participanților ar putea să nu fie atât de reprezentativă pentru activitățile de zi cu zi.
LIMITĂRILE STUDIULUI
Ceea ce nu se știe încă și nici nu a fost abordat în acest studiu, este dacă cei cu capacități de memorie afectate din cauza unei tulburări cerebrale pot fi ajutați prin acest tip de stimulare și de antrenament cerebral.
Acesta este un aspect pe care cercetătorii îl pot analiza în continuare, precum și analizarea modului în care tratamentul ar putea funcționa în cazul celor care prezintă risc de demență – un sindrom care afectează în prezent aproximativ 55 de milioane de persoane din întreaga lume și în care creierul se deteriorează mai mult decât s-ar aștepta în urma îmbătrânirii biologice normale.
MAI MULTE CERCETĂRI
Cu mai multe cercetări, s-ar putea descoperi noi metode pentru a ne menține mintea ageră pe măsură ce îmbătrânim, precum și pentru a trata problemele de memorie.
Această tehnologie este neinvazivă, poate fi aplicată rapid, iar efectele durează cel puțin o lună. De asemenea, funcționează atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. „Sperăm să putem extinde această muncă în moduri semnificative și să contribuim cu mai multe informații despre modul în care funcționează creierul„, a declarat pentru Nature Shrey Grover, cercetător în neuroștiințe cognitive la Universitatea din Boston.
Sursa: sciencealert.com