Comisia Europeană a aprobat un al cincilea contract de furnizare a unui vaccin anti-COVID-19, cu compania farmaceutică europeană CureVac. Acesta prevede achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre UE, plus opțiunea de a solicita până la 180 de milioane de doze suplimentare. Acest nou contract cu BioNTech-Pfizer va crește accesul larg la vaccinurile care urmează să fie produse în Europa, pe baza contractele deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica și BioNTech-Pfizer. Grupul farmaceutic american Pfizer a depus vineri o solicitare de aprobare de urgență a vaccinului în Statele Unite. Cererea va fi analizată în perioada 8-10 decembrie. Aceasta este prima solicitare de autorizare a unui vaccin împotriva Covid-19.
*
Agenția Europeană a Medicamentului va organiza o întâlnire publică în data de 11 decembrie 2020, pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale UE pentru aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19 și rolul agenției în dezvoltarea, evaluarea, aprobarea și monitorizarea siguranței acestora. Ședința publică va fi transmisă în direct și va fi deschisă tuturor cetățenilor. În plus față de lista selectată de vorbitori, în timpul întâlnirii va exista o cutie poștală deschisă prin intermediul site-ului web al EMA, pentru ca publicul să poată face comentarii.
*
Studiul clinic de fază 3b ALPHEUS a căutat să identifice oportunitatea administrării de ticagrelor la pacienții care suferă mionecroze în urma intervențiilor coronariene percutane. Concluziile investigatorilor au fost că ticagrelor nu a fost superior clopidogrel-ului în reducerea necrozei miocardice periprocedurale după intervenția coronariană percutană electivă și nu a provocat o creștere a sângerărilor majore, dar a crescut rata sângerărilor minore într-un interval de 30 de zile. Aceste rezultate susțin utilizarea clopidogrelului ca standard de îngrijire în astfel de situații.
*
Oamenii de știință raportează rezultate promițătoare dintr-un studiu clinic de fază 2 pentru evinacumab, un medicament destinat să reducă nivelul colesterolului din sânge. Studiul raportează că la pacienții cu colesterol extrem de ridicat, medicamentul a reușit să reducă nivelul acestuia cu aproximativ jumătate.
*
Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a emis o autorizație de utilizare de urgență pentru medicamentul baricitinib, în asociere cu remdesivir, pentru tratamentul COVID-19 suspectat sau confirmat de laborator la pacienții cu vârsta de peste 2 ani care necesită oxigen suplimentar, ventilație mecanică invazivă sau oxigenare cu membrană extracorporală. Siguranța și eficacitatea acestei terapii pentru tratarea COVID-19 continuă să fie evaluate. Baricitinib nu este autorizat sau aprobat ca tratament independent pentru COVID-19.
*
Institutul Național de Sănătate Publică recomandă ca persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testul antigen rapid pentru SARS-CoV-2 să efectueze și un test RT-PCR. Testele de antigen sunt mai ieftine și mai rapide decât cele RT-PCR, dar au și o rată de eroare mai mare, cu o precizie de aproximativ 60%. În ceea ce privește vaccinarea anti-Covid-19 în România, aceasta va fi coordonată de un comitet național înființat special pentru acest scop. Se estimează că prima aprobare a unui vaccin ar putea avea loc în luna decembrie.
*
Administrarea o dată pe zi a patru medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului LDL a redus evenimentele cardiovasculare adverse majore cu 21% față de placebo, la persoanele cu risc cardiovascular intermediar, arată un nou studiu. Odată cu adăugarea de aspirină, combinația a atins o reducere a riscului relativ de 31%, au raportat anchetatorii.
*
Administrarea în masă a azitromicinei către copiii preșcolari de două ori pe an timp de 2 ani s-a dovedit a reduce mortalitatea copiilor în Africa subsahariană, dar cu prețul amplificării rezistenței la macrolide. Ultimele descoperiri arată că administrarea intensivă de azitromicină crește rezistența la antibiotice. Investigatorii au demonstrat în cadrul unui studiu clinic că, după administrarea azitromicinei de două ori pe an timp de 4 ani, rezistența la antibiotice a fost mai frecventă în grupurile care au primit azitromicină față de cele care au primit placebo.
*
Un studiu clinic recent a concluzionat că, pentru tratamentul apendicitei, antibioticele nu au fost inferioare apendicectomiei, pe baza rezultatelor unei măsurători standard a stării de sănătate a pacienților. Participanții cu apendicolit au prezentat un risc mai mare de apendicectomie și complicații, față de cei fără apendicolit.