ŞTIRI MEDICALE

Stresul mamei afectează capacitatea fătului de a absorbi fierul, potrivit unui nou studiu

  • oamenii de știință de la UW Medicine, Universitatea Duke, Germania și Argentina au descoperit că necesarul de fier în al doilea și al treilea trimestru la femeile însărcinate poate crește de 8 ori, dar că absorbția de fier la fetuși poate fi diminuată cu până la 15% la femeile care suferă de stres cronic. 
  • efectele deficitului de fier sunt mai vizibile la fetușii de sex masculin, au raportat cercetătorii.
  • studiu a fost publicat în luna iunie în Scientific Reports

Am stabilit legătura dintre stresul cronic din timpul sarcinii și homeostazia fierului la nou-născut„, a declarat Dr. Martin Frasch, unul dintre autorii principali și profesor asistent afiliat de obstetrică și ginecologie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

Efectul este mediat de vârsta mamei și de statutul socio-economic sau de educație în multe cazuri, dar subliniază importanța unei asistențe medicale mai echitabile în timpul sarcinii ca mijloc puternic de îmbunătățire a dezvoltării prenatale și postnatale a creierului.

Simpla administrare de vitamine prenatale ar putea să nu ajute, a adăugat el: ”este posibil ca acest lucru să nu compenseze deficitul pe care îl vedem. Aproape jumătate dintre mame au deficit de fier, așa cum este.

Dr. Frasch a precizat că fetușii sunt, de obicei, rezistenți la schimbări moderate ale fierului matern. „Ceea ce observăm aici este că, în condiții de stres matern cronic, fetușii de sex masculin sunt mai puțin rezistenți în reglarea sănătății lor de fier decât fetușii de sex feminin – și știm că acest lucru poate avea consecințe asupra dezvoltării lor neurologice după naștere„, a spus el.

Femeia gravidă medie are nevoie de aproximativ 30 mg de fier elementar pe zi pentru a satisface noile cerințe ale volumului suplimentar de sânge, ale placentei în dezvoltare și ale fătului în creștere. Majoritatea vitaminelor prenatale combinate conțin această cantitate de fier, care este aproape dublă față de cantitatea necesară unei femei care nu este însărcinată.

Studiile au raportat anterior că până la jumătate dintre femeile însărcinate din țările dezvoltate au deficiențe de fier, care, la rândul lor, pot cauza o greutate mică la naștere sau pot afecta dezvoltarea neurologică a fătului. Se știe de mult timp că stresul afectează dezvoltarea creierului unui făt, a spus Frasch. Stresul fetal a fost legat de afecțiuni neuropsihice ulterioare, cum ar fi ADHD și autismul, și de tulburări neurodegenerative, cum ar fi Parkinson și Alzheimer, a adăugat el.

Dr. Frasch a spus că următorul studiu, care va începe în această vară, realizat de același grup de cercetare, va analiza modalitățile de combatere a stresului la mame prin utilizarea yoga, meditație și alte tehnici de relaxare.

Sursa: medicalxpress.com

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase, arată un nou studiu

2 Minute
Un consum mai mare de vitamina K1 poate reduce riscul de fracturi osoase la persoanele vârstnice, arată un nou studiu…
ŞTIRI MEDICALE

Un cardiolog renumit în SUA a numit 5 alimente pe care nu le mănâncă niciodată

3 Minute
Cardiologul Harmony Reynolds, medic renumit în Statele Unite ale Americii, spune că evită să consume alimente precum chipsurile de cartofi,…
ŞTIRI MEDICALE

Care este cantitatea de apă pe care o persoană trebuie să o bea într-o zi? O nouă cercetare vine cu lămuriri

3 Minute
Se spune că oamenii trebuie să bea opt pahare de apă pe zi, adică echivalentul a doi litri de apă,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *