STUDIU: Rezistența la antibiotice modifică regulile evoluției

PortalMed Logo

 

Un studiu australian relevă modul în care rezistența bacteriilor la antibiotice eludează regulile evoluției. Bacteriile pot dezvolta această rezistență prin intermediul transferului de gene orizontal (HGT).

Viziunea tradițională asupra evoluției implică transmiterea genelor de la părinte la descendenți, cunoscută și sub numele de transfer vertical de gene (VGT). Cu toate acestea, echipa de cercetare de la Universitatea Monash din Australia a descoperit că bacteriile au reușit să transmită gene rezistente la antibiotice prin HGT, chiar și atunci când nu exista un imperativ de mediu pentru a face acest lucru, sfidând legile selecției naturale.

Dr. Mike McDonald, co-autor al raportului, a explicat că studiul a apărut deoarece cercetătorii au constatat dezvoltarea rezistenței la antibiotice în zone în care nu ar trebui să existe neapărat. „Genele pentru rezistența la antibiotice din bacteriile care trăiesc în spitale, canalizare și ferme sunt frecvente, deoarece există antibiotice în aceste locuri, din cauza activităților umane”, a spus el. „Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință verifică medii fără antibiotice, de exemplu, păduri sau estuare, genele de rezistență la antibiotice pot fi încă detectate”, a menționat el.

 

Sursa: http://www.xinhuanet.com/english/2020-10/13/c_139436750.htm

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH