ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

STUDIU: Vaccinul anti-HPV poate reduce cu până la 87% rata cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este o problemă medicală care afectează milioane de femei din întreaga lume. Un studiu recent, realizat în Marea Britanie, arată faptul că tinerele care au fost vaccinate în adolescență cu serul împotriva virusului HPV pot reduce cu până la 87% riscul  de a dezvolta această afecțiune.

Studiul care a scos în evidență aceste date a fost realizat în Marea Britanie și, potrivit The Lancet, face referire la adolescentele cărora le-a fost administrat vaccinul anti-HPV, produs în anul 2008, comercializat sub denumirea de Cervarix. Cercetarea a fost finanțată de Cancer Research UK și a analizat datele din registrele medicilor din perioada 2006 – 2019, cu privire la femeile care au beneficiat de screening pentru cancer de col uterin.

Au fost incluse în studiu femei cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani, printre participante numărându-se și cele care au primit vaccinul Cervarix, după anul 2008, anul în care a devenit disponibil. Datele au arătat că, odată cu introducerea vaccinului anti-HPV în schema de vaccinare din Marea Britanie, prevalența cazurilor de cancer de col uterin s-a redus cu 87%, se arată în respectivul studiu. „Sperăm ca aceste noi rezultate să încurajeze adoptarea vaccinării.  Succesul programului de vaccinare se bazează doar pe eficacitatea acestui vaccin”, susține Kate Soldan, coautor al studiului, citată de Reuters. În țara noastră doar 12.000 de doze de vaccin anti-HPV din cele 40.000 achiziționate de autorități în acest an au fost folosite până la finalul lunii septembrie, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Schimbările climatice vor favoriza răspândirea bolilor infecţioase, avertizează specialiștii

1 Minute
Schimbările climatice vor sfârși prin a ucide oameni, prin propagarea bolilor infecțioase, avertizează Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei…
ŞTIRI MEDICALE

Doi bebeluși gemeni s-au născut din embrioni congelați acum 30 de ani

2 Minute
O pereche de gemeni s-a născut din embrioni înghețați acum mai bine de 30 de ani. Ar putea fi un…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul de alimente sărate și procesate poate crește nivelul de stres

2 Minute
Un consum mare de sare ar putea crește nivelul de stres, susțin oamenii de știință. Un studiu recent arată că…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *