Cercetătorii de la Institutul Babraham (UK) au dezvoltat o metodă de „salt în timp” al celulelor pielii umane. Celulele au fost întinerite cu 30 de ani, fără să-și piardă funcția specializată.
Noua metodă, bazată pe tehnica premiată cu Nobel (folosită de oamenii de știință pentru a produce celule stem), depășește problema ștergerii complete a identității celulelor prin oprirea reprogramării la o parte din proces. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să găsească echilibrul precis între reprogramarea celulelor, ceea ce le face mai tinere din punct de vedere biologic, dar în același timp le permite să își recapete funcția celulară specializată.
În 2007, Shinya Yamanaka (laureat al Premiului Nobel în 2012) a fost primul om de știință care a reușit să transforme celulele normale, care au o funcție specifică, în celule stem, care au capacitatea specială de a se dezvolta în orice tip de celule.
Procesul complet de reprogramare a celulelor stem durează aproximativ 50 de zile, cu ajutorul a patru molecule cheie numite factorii Yamanaka. Noua metodă, numită „reprogramare tranzitorie în faza de maturare”, expune celulele la factorii Yamanaka timp de doar 13 zile. În acest moment, modificările legate de vârstă sunt eliminate, iar celulele și-au pierdut temporar identitatea. Celulelor reprogramate parțial li s-a dat timp să crească în condiții normale, pentru a observa dacă funcția lor specifică de celule cutanate a revenit. Analiza genomului a arătat că celulele și-au recăpătat markerii caracteristici celulelor pielii (fibroblaste), iar acest lucru a fost confirmat prin observarea producției de colagen în celulele reprogramate.
Cercetarea este publicată în revista eLife și, deși se află într-un stadiu incipient de explorare, ar putea revoluționa medicina regenerativă.
Sursa: sciencedaily.com