ŞTIRI MEDICALE

Terapii emergente pentru mielomul multiplu

 

În ultimele două decenii, s-au făcut progrese substanțiale în îngrijirea pacienților cu mielom multiplu, rezultând o supraviețuire globală mai lungă. În ciuda acestui fapt, există încă o nevoie nesatisfăcută pentru tratamente mai noi, deoarece pacienții recidivează în cele din urmă. Peisajul pentru opțiunile de tratament în mielomul multiplu se schimbă rapi, multe medicamente fiind în dezvoltare, majoritatea fiind imunoterapii. Anticorpii monoclonali au demonstrat o eficacitate remarcabilă cu toxicitate minimă și au fost astfel adoptați pe scară largă pentru a trata inițial mielomul multiplu la pacienții recidivati. Studiile privind anticorpii monoclonali în mielomul multiplu nou diagnosticat sunt promițătoare și sunt în curs de desfășurare alte studii randomizate. Deși acest domeniu al imunoterapiei este promițător, nu toate tratamentele au succes în mielomul multiplu și unele ar putea fi, de asemenea, dăunătoare, după cum se vede prin lipsa răspunsului la inhibitorii punctului de control cu ​​un singur agent și rata crescută a efectelor adverse grave și a deceselor în cadrul studiilor clinice. Mai recent, mai multe studii multicentrice pe scară largă asupra tratamentului cu celule CAR orientate BCMA au arătat rate de răspuns globale fără precedent între 60-100% la pacienții cu mielom multiplu foarte recidivant și refractar; cu toate acestea, supraviețuirea fără progresie este relativ scurtă (8-20 luni). Prin urmare, sunt încă necesare multe cercetări în ceea ce privește îmbunătățirea duratei răspunsului, precum și dezvoltarea de produse care pot fi disponibile pentru majoritatea pacienților (cum ar fi celulele natural killer CAR și celulele T alogene CAR). Alte tratamente BCMA promițătoare includ anticorpii bispecifici AMG 420, teclistamab și CC-93269 și anticorpul conjugat cu belantamab mafodotina, printre mulți alții.

 

Sursa: https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3176

 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Consumul alimentelor bogate în magneziu duce la o mai bună sănătate a creierului, susțin cercetătorii din Australia

2 Minute
Consumul de alimente ce sunt bogate în magneziu poate contribui la o mai bună sănătate cerebrală pe parcursul vieții, arată…
CORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

OMS: În curând, Covid-19 nu va fi mai periculos decât o gripă sezonieră. Va fi doar un virus care nu perturbă societatea

1 Minute
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunțat recent că în curând COVID-19 va fi comparabil cu pericolul gripei sezoniere. ”Mă bucur…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Studiu. Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară

1 Minute
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *