ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Testul echilibrului într-un picior, rezultate interesante

  • O echipă internațională de cercetători în domeniul medicinei sportive a analizat datele clinice colectate în cadrul unui amplu studiu în curs de desfășurare privind exercițiile fizice
  • Concluzie: monitorizarea echilibrului nostru ar putea fi benefică pentru noi la bătrânețe
  • Cercetarea în discuție a fost publicată în British Journal of Sports Medicine

Testul stării pe un picior a fost folosit pentru a evalua echilibrul în ultimele cinci decenii, dar nu este utilizat în mod curent în cadrul examinării clinice a persoanelor de vârstă mijlocie și înaintată„, a declarat medicul Setor Kunutsor de la Bristol Medical School din Marea Britanie.

Subiecții au avut vârste cuprinse între 50 și 70 de ani la momentul primei evaluări. Ca parte a evaluării, li s-a cerut să stea în picioare pe piciorul stâng sau drept timp de 10 secunde, iar celălalt piciorul ridicat în spatele piciorului care stătea în picioare și brațele pe lângă corp. Fiecare participant a putut face trei încercări.

REZULTATE

Dintre cei 1.702 voluntari care au luat parte la studiu între 2009 și sfârșitul anului 2020, aproape 350 – adică 1 din 5 – nu și-au putut menține echilibrul, un rezultat care a devenit de două ori mai probabil cu fiecare 5 ani suplimentari de îmbătrânire.

Starea de sănătate a participanților a fost ulterior urmărită de-a lungul anilor, detaliind decesele și cauzele probabile ale acestora. În mod sigur, mai mulți participanți care nu reușiseră să își mențină echilibrul au murit în perioada de studiu.

De fapt, doar 4,5% dintre cei care au reușit să stea cu succes pe un picior timp de 10 secunde întregi au decedat, comparativ cu peste 17% dintre cei care nu au reușit. Cauza deceselor în fiecare grup nu a variat foarte mult, incluzând boli precum cancerul, boli cardiovasculare și chiar și câteva de COVID.

CONCLUZII 

Cei care s-au luptat să-și păstreze echilibrul erau, în general, mai puțin sănătoși, cu mai multe cazuri de boli coronariene, hipertensiune și diabet, ceea ce ar putea contribui la o sănătate bolnavă și la o capacitate redusă de recuperare.

Luând în considerare totul, de la vârstă la sex și la afecțiunile de bază, faptul că nu puteau sta într-un picior fără sprijin timp de 10 secunde întregi a făcut ca voluntarii să aibă cu 84% mai multe șanse de a muri în următorii 10 ani.

Nu este clar de ce anume se întâmplă acest lucru. Acesta este lucrul ciudat în cazul studiilor observaționale ca acestea – cercetătorii pot doar să compare factori, cum ar fi moartea și echilibrul, și să calculeze comparațiile în ceea ce privește șansele.

Studiile de acest gen nu ne vor oferi întotdeauna imediat întreaga poveste, spun autorii articolului. Dar dovezile de până acum sunt suficiente pentru a arăta cum monitorizarea echilibrului nostru ar putea fi benefică pentru noi la bătrânețe.

Constatările actuale sugerează că poziția de 10 secunde pe un picior este un potențial instrument practic care ar putea fi utilizat în practica clinică de rutină pentru a identifica persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă cu risc ridicat de deces„, spune Kunutsor.  

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *