ŞTIRI MEDICALE

Tratament promițător pentru încetinirea declinului cognitiv

Demența frontotemporală este a doua cea mai frecventă formă de demență la persoanele sub 60 de ani (sciencedaily.com). În urma unui studiu, realizat recent la Universitatea Monash din Australia, s-a descoperit un nou tratament promițător. 

Este al doilea studiu clinic care arată că selenatul de sodiu poate încetini declinul cognitiv și leziunile neurodegenerative care caracterizează multe demențe, inclusiv boala Alzheimer.

Demența frontotemporală este o boală distructivă cu progresie rapidă și poate apărea la persoanele tinere. Se caracterizează prin tulburări de comportament și schimbări de personalitate și poate fi extrem de perturbatoare și stresantă atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora. În prezent, nu există tratamente pentru această afecțiune, iar supraviețuirea tipică este de 5-7 ani de la diagnosticare.

Studiul de fază 1 a fost efectuat împreună cu Royal Melbourne Hospital și este singurul studiu din Australia care vizează această boală și printre puținele, din întreaga lume, care a arătat că selenatul de sodiu este sigur și bine tolerat pe o perioadă de 12 luni de către pacienți. 

Este important faptul că majoritatea pacienților care au primit selenat de sodiu nu au prezentat nicio modificare a simptomelor cognitive sau comportamentale și au avut rate reduse de atrofie cerebrală pe parcursul perioadei de testare. Rezultatele studiului, condus de Dr. Lucy Vivash, de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Monash, sunt publicate în revista Alzheimer’s and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions.

Sursa: sciencedaily.com 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cancerul de sân: Majoritatea femeilor nu conștientizează sau subestimează factorii de risc ce duc la apariția bolii

2 Minute
Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer la nivel global și, potrivit cercetătorilor de la Agenția Internațională pentru…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o pot face și în farmacii

2 Minute
Vaccinarea antigripală a început şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui program…
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Recomandări ale Ministerului Sănătății în contextul instituirii stării de alertă epidemiologică din cauza gripei

2 Minute
Primele două decese au fost înregistrate din cauza gripei, între care o femeie de 25 de ani care nu avea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *