ŞTIRI MEDICALE

Tratament promițător pentru încetinirea declinului cognitiv

Demența frontotemporală este a doua cea mai frecventă formă de demență la persoanele sub 60 de ani (sciencedaily.com). În urma unui studiu, realizat recent la Universitatea Monash din Australia, s-a descoperit un nou tratament promițător. 

Este al doilea studiu clinic care arată că selenatul de sodiu poate încetini declinul cognitiv și leziunile neurodegenerative care caracterizează multe demențe, inclusiv boala Alzheimer.

Demența frontotemporală este o boală distructivă cu progresie rapidă și poate apărea la persoanele tinere. Se caracterizează prin tulburări de comportament și schimbări de personalitate și poate fi extrem de perturbatoare și stresantă atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora. În prezent, nu există tratamente pentru această afecțiune, iar supraviețuirea tipică este de 5-7 ani de la diagnosticare.

Studiul de fază 1 a fost efectuat împreună cu Royal Melbourne Hospital și este singurul studiu din Australia care vizează această boală și printre puținele, din întreaga lume, care a arătat că selenatul de sodiu este sigur și bine tolerat pe o perioadă de 12 luni de către pacienți. 

Este important faptul că majoritatea pacienților care au primit selenat de sodiu nu au prezentat nicio modificare a simptomelor cognitive sau comportamentale și au avut rate reduse de atrofie cerebrală pe parcursul perioadei de testare. Rezultatele studiului, condus de Dr. Lucy Vivash, de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Monash, sunt publicate în revista Alzheimer’s and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions.

Sursa: sciencedaily.com 

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *