ŞTIRI MEDICALE

Tratament promițător pentru încetinirea declinului cognitiv

Demența frontotemporală este a doua cea mai frecventă formă de demență la persoanele sub 60 de ani (sciencedaily.com). În urma unui studiu, realizat recent la Universitatea Monash din Australia, s-a descoperit un nou tratament promițător. 

Este al doilea studiu clinic care arată că selenatul de sodiu poate încetini declinul cognitiv și leziunile neurodegenerative care caracterizează multe demențe, inclusiv boala Alzheimer.

Demența frontotemporală este o boală distructivă cu progresie rapidă și poate apărea la persoanele tinere. Se caracterizează prin tulburări de comportament și schimbări de personalitate și poate fi extrem de perturbatoare și stresantă atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora. În prezent, nu există tratamente pentru această afecțiune, iar supraviețuirea tipică este de 5-7 ani de la diagnosticare.

Studiul de fază 1 a fost efectuat împreună cu Royal Melbourne Hospital și este singurul studiu din Australia care vizează această boală și printre puținele, din întreaga lume, care a arătat că selenatul de sodiu este sigur și bine tolerat pe o perioadă de 12 luni de către pacienți. 

Este important faptul că majoritatea pacienților care au primit selenat de sodiu nu au prezentat nicio modificare a simptomelor cognitive sau comportamentale și au avut rate reduse de atrofie cerebrală pe parcursul perioadei de testare. Rezultatele studiului, condus de Dr. Lucy Vivash, de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Monash, sunt publicate în revista Alzheimer’s and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions.

Sursa: sciencedaily.com 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Raport OMS 2022 privind obezitatea: nicio țară europeană nu îndeplinește obiectivele

1 Minute
Potrivit Raportului OMS 2022:  “Supraponderabilitatea și obezitatea afectează aproape 60% dintre adulți și aproape unul din trei copii (29% dintre…
ŞTIRI MEDICALE

Tehnică nouă de întinerire a celulelor pielii

1 Minute
Cercetătorii de la Institutul Babraham (UK) au dezvoltat o metodă de „salt în timp” al celulelor pielii umane. Celulele au…
Știri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Un nou cip cerebral ar permite persoanelor nevăzătoare să perceapă din nou imagini

1 Minute
Într-un viitor nu foarte îndepărtat, tehnologia ar putea ajuta persoanele nevăzătoare. Cântărețul Stevie Wonder și-a exprimat recent entuziasmul față de…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.