ŞTIRI MEDICALE

Tratament promițător pentru încetinirea declinului cognitiv

Demența frontotemporală este a doua cea mai frecventă formă de demență la persoanele sub 60 de ani (sciencedaily.com). În urma unui studiu, realizat recent la Universitatea Monash din Australia, s-a descoperit un nou tratament promițător. 

Este al doilea studiu clinic care arată că selenatul de sodiu poate încetini declinul cognitiv și leziunile neurodegenerative care caracterizează multe demențe, inclusiv boala Alzheimer.

Demența frontotemporală este o boală distructivă cu progresie rapidă și poate apărea la persoanele tinere. Se caracterizează prin tulburări de comportament și schimbări de personalitate și poate fi extrem de perturbatoare și stresantă atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora. În prezent, nu există tratamente pentru această afecțiune, iar supraviețuirea tipică este de 5-7 ani de la diagnosticare.

Studiul de fază 1 a fost efectuat împreună cu Royal Melbourne Hospital și este singurul studiu din Australia care vizează această boală și printre puținele, din întreaga lume, care a arătat că selenatul de sodiu este sigur și bine tolerat pe o perioadă de 12 luni de către pacienți. 

Este important faptul că majoritatea pacienților care au primit selenat de sodiu nu au prezentat nicio modificare a simptomelor cognitive sau comportamentale și au avut rate reduse de atrofie cerebrală pe parcursul perioadei de testare. Rezultatele studiului, condus de Dr. Lucy Vivash, de la Departamentul de Neuroștiințe al Universității Monash, sunt publicate în revista Alzheimer’s and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions.

Sursa: sciencedaily.com 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Un nou studiu arată că poluarea aerului crește riscul de accident vascular cerebral

3 Minute
Un nou studiu realizat în China a urmărit efectele poluării din aer asupra sănătății oamenilor. Expunerea organismului uman la poluanții…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

10.000 de pași pe zi pot reduce la jumătate riscul de demență

3 Minute
Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume și este a șaptea cauză de deces la nivel…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Persoanele care beau 2-3 cești de cafea în fiecare zi ar putea trăi mai mult, arată un studiu

3 Minute
Un studiu amplu, realizat pe 449.563 de persoane, arată că cei care beau cafea zilnic tind să trăiască mai mult,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.