CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Vaccinul AstraZeneca, risc de tromboză în asociere cu trombocitopenie

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) au comunicat, recent, informații suplimentare în ceea ce privește vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca. Astfel:

  • Vaccinul Vaxzevria este contraindicat persoanelor care au prezentat sindrom de tromboză cu trombocitopenie (STT) după vaccinarea anterioară cu Vaxzevria.
  • STT necesită o abordare terapeutică specializată. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să consulte ghidurile terapeutice în vigoare și/sau să consulte medicii specialiști hematologi pentru diagnosticarea și tratamentul acestei afecțiuni.
  • Persoanele diagnosticate cu trombocitopenie în decurs de trei săptămâni după vaccinarea cu Vaxzevria trebuie investigate în mod activ pentru semne de tromboză. În mod similar, persoanele care prezintă tromboză în decurs de trei săptămâni de la vaccinare trebuie investigate pentru trombocitopenie.

După vaccinarea cu Vaxzevria, a fost observată foarte rar apariția unei asocieri de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțită de sângerare. Aceasta include cazuri severe care se prezintă sub formă de tromboză venoasă, inclusiv cu localizări neobișnuite, cum ar fi tromboza de sinus venos cerebral, tromboza venoasă în teritoriul splanhnic și tromboza arterială, concomitent cu apariția trombocitopeniei. Unele cazuri au avut evoluție fatală. Majoritatea acestor cazuri au apărut în primele trei săptămâni de la vaccinare, cele mai frecvente fiind la femei cu vârsta sub 60 de ani.

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și/sau ale trombocitopeniei. Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite imediat asistență medicală în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefierea unui membru inferior, durere la nivelul unui membru inferior și dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă, vedere încețoșată, confuzie sau convulsii, sau care prezintă echimoze/peteșii în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală.

Sursa: https://www.colegfarm.ro/comunicari-directe/vaccinul-vaxzevria-denumit-anterior-covid-19-vaccine-astrazeneca-risc-de-tromboza-in-asociere-cu-trombocitopenie-informatii-actualizate

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Vaccinurile COVID-19 afectează ADN-ul și cât timp protejează?

1 Minute
Nu s-a demonstrat că vaccinurile ARNm împotriva COVID-19 se încorporează la nivel de ADN, ci acestea conțin instrucțiuni genetice pentru…
CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Vaccinul anti-HPV poate fi administrat simultan cu cel COVID-19

1 Minute
În prezent, în România se desfășoară și o altă campanie de vaccinare, anti-HPV, în afară de cea cauzată de COVID-19….
CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Sondaj: „Dacă percepția nu se modifică, România nu va mai avea pe cine vaccina”

1 Minute
Estimările indică faptul că doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, ceea ce înseamnă o…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *