ŞTIRI MEDICALE

Un american a dat în judecată o companie de dulciuri

Un american a dat în judecată o companie de dulciuri din cauza utilizării continue a unei nanoparticule potențial toxice ca ingredient în bomboane.

Acțiunea în instanță a fost depusă săptămâna trecută în California de Jenile Thames și de alte persoane, care susțin că o companie producătoare de dulciuri nu a avertizat în mod corespunzător clienții cu privire la substanța chimică, dioxidul de titan, care este „improprie pentru consumul uman” și, prin urmare, a comis o fraudă prin omisiune. 

Compania susține că produsul în discuție este fabricat în conformitate cu reglementările FDA, care permit utilizarea dioxidului de titan în proporție de mai puțin de 1 procent din greutatea uscată a alimentelor, și că firma nu a greșit cu nimic. 

Dioxidul de titan este un agent colorant alb care este utilizat în mod obișnuit în cofetărie, produse de patiserie, decorațiuni pentru prăjituri, lumânări, pastă de dinți, produse cosmetice, vopsele și hârtie.

Începând cu luna martie a acestui an, dioxidul de titan a fost interzis ca aditiv alimentar în Europa din cauza îngrijorărilor legate de genotoxicitate (deteriorarea ADN-ului care poate provoca cancer) și a incertitudinii cu privire la cantitatea care putea fi consumată în siguranță.

În 2016, compania, dată în judecată acum, a emis o declarație în care susținea că va elimina treptat utilizarea coloranților artificiali pe parcursul a cinci ani, iar ulterior a precizat că aceasta includea și dioxidul de titan.

Washington Post relatează că procesul arată că firma „și-a încălcat propria promisiune față de consumatori”, deoarece „mai mult de șase ani mai târziu, pârâtul continuă să vândă produsele cu [dioxid de titan], iar consumatorii de bună credință nu știu acest lucru”.

În cadrul procesului se susține că firma producătoare nu i-a avertizat pe consumatori asupra riscurilor de a mânca un desert care conține dioxid de titan.

Producătorii europeni de alimente au termen până în august pentru a elimina treptat utilizarea acestei substanțe chimice. Decizia Europei s-a bazat pe o analiză a mii de studii efectuate pe șoareci și șobolani,, care sugerează că dioxidul de titan trece în mare parte direct prin organism, dar sunt absorbite cantități mici de particule. 

În Marea Britanie nu a fost interzis dioxidul de titan în alimente, deoarece consideră că sunt necesare date mai relevante pentru o evaluare mai precisă. Autoritatea australiană pentru alimente încă analizează problema.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *