ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Un medicament pentru tratarea Alzheimer s-a dovedit eficient în testele clinice avansate

  • Un nou medicament pentru tratarea Alzheimer s-a dovedit eficient în testele clinice avansate, confirmă oamenii de știință din Marea Britanie.
  • Datele complete ale acestui studiu clinic avansat, publicate recent în New England Journal of Medicine, au confirmat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii supuși tratamentului.
  • Totuși, cercetătorii au remarcat şi efecte adverse severe ale medicamentului care, potrivit lor, are nevoie de studii suplimentare.

Rezultatele testelor clinice avansate arată că un nou medicament poate încetini declinul cognitiv la pacienții cu Alzheimer. Oamenii de știință au confirmat eficiența medicamentului în faza III a studiilor clinice, dar au remarcat şi efecte adverse uneori severe ale acestuia.

Datele complete ale acestui studiu clinic avansat au confirmat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab, un medicament dezvoltat de grupul farmaceutic japonez Eisai şi de cel american Biogen, notează sciencealert.com, care citează agenția de presă AFP. Testele clinice în fază III au fost relizate pe aproape 1.800 de persoane monitorizate timp de 18 luni. Rezultatele finale au fost publicate recent în New England Journal of Medicine, după ce în septembrie fuseseră anunțate date preliminare.

Ce a relevat studiul de fază III

Studiul de fază III a implicat aproape 1.800 de oameni, împărțiți în două categorii: cei cărora li s-a administrat medicamentul și cei cărora li s-a administrat un placebo, și a durat peste 18 luni. Persoanele au fost evaluate la o scară clinică pentru pacienții cu Alzheimer, care măsoară cogniția și funcția, precum și pentru modificările nivelurilor de amiloid și alți indicatori.

„Este primul medicament care oferă o opţiune reală de tratament pentru persoanele cu Alzheimer”, a declarat Bart De Strooper, directorul Institutului de Cercetare a Demenţei din Marea Britanie.

Datele din prezent aduc în discuție și eefectelor adverse ale lecanemab-ului, uneori grave şi mult mai frecvente decât în grupul de pacienţi trataţi sub placebo. Conform rezultatelor făcute publice de oamenii de știință, 17,3% dintre pacienţii trataţi cu lecanemab au suferit hemoragii cerebrale, faţă de 9% din grupul placebo. Şi 12,6% dintre persoanele care au primit acest medicament experimental au suferit de edem cerebral, comparativ cu doar 1,7% în grupul placebo. Chiar și așa, rata globală a mortalităţii este aproape aceeaşi în cele două grupuri de pacienţi din studiu (0,7% la persoanele tratate cu lecanemab, 0,8% la cei trataţi sub placebo).

„Vor fi necesare cercetări suplimentare”

„Nu este clar încă dacă reducerea a declinului va face o mare diferență pentru persoanele care trăiesc cu demență. Vor fi necesare studii mai lungi pentru a ne asigura că beneficiile acestui tratament depășesc riscurile”, a precizat și Tara Spires-Jones, coordonatoarea studiului realizat la Institutul de Cercetare a Demenței din Marea Britanie.

De asemenea, medicamentul îi vizează doar cei aflați în stadiile incipiente ale bolii cu un anumit nivel de acumulare de amiloid, limitând numărul de persoane care ar putea utiliza tratamentul.

Și, deoarece boala Alzheimer nu este întotdeauna depistată rapid, unii experți au spus că ar fi necesară o revizuire a diagnosticului precoce pentru a se asigura că mai mulți oameni ar putea beneficia de acest posibil tratament.

„Este de explorat în studii ulterioare pentru a vedea cât de bine funcționează pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus Richard Oakley, director asociat de cercetare la Societatea Alzheimer.

„Siguranța medicamentelor este crucială și lecanemab a avut efecte secundare. Dar acestea vor fi analizate îndeaproape atunci când se vor lua decizii cu privire la aprobarea sau nu a lecanemabului, pentru a vedea dacă beneficiile depășesc riscurile”, a mai spus el.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *