Știri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Un nou cip cerebral ar permite persoanelor nevăzătoare să perceapă din nou imagini

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, tehnologia ar putea ajuta persoanele nevăzătoare.

Cântărețul Stevie Wonder și-a exprimat recent entuziasmul față de ochelarii inteligenți dezvoltați de start-up-ul Envision de la TU Delft. Acești ochelari sunt dotați cu o cameră încorporată și oferă utilizatorilor o mai mare independență prin citirea textelor sau localizarea obiectelor. Însă, pentru a le permite nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere să vadă din nou imagini (formate din pixeli), camera din ochelari trebuie să fie conectată la un implant. 

Acesta este obiectivul programului de cercetare olandez NESTOR, un consorțiu format din oameni de știință de la diferite institute, inclusiv Institutul de Neuroștiințe din Țările de Jos, Universitatea din Twente, Universitatea Radboud, Universitatea Maastricht și TU/e.

Pe scurt: Imaginile surprinse cu ochelarii pe care îi poartă nevăzătorul sunt procesate într-un mini-computer și, ulterior, transmise fără fir către un cip cerebral. Studentul doctorand Adedayo Omisakin a lucrat la comunicarea fără fir de la și către acest implant inovator. 

Cipul este format din mai mulți electrozi care stimulează celulele din cortexul vizual cu ajutorul unor curenți electrici, după cum explică Adedayo Omisakin. 

În cadrul proiectului NESTOR, doctorandul Tom van Nunen, liderul de proiect, Mark Bentum, și Omisakin lucrează la partea de comunicare fără fir. Van Nunen, care își va susține teza în cursul acestui an, a lucrat la alimentarea fără fir a implantului, în timp ce Omisakin s-a concentrat pe comunicarea fără fir de la și către implant.

Sursa: medicalxpress.com

 

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *