Știri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

Un nou cip cerebral ar permite persoanelor nevăzătoare să perceapă din nou imagini

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, tehnologia ar putea ajuta persoanele nevăzătoare.

Cântărețul Stevie Wonder și-a exprimat recent entuziasmul față de ochelarii inteligenți dezvoltați de start-up-ul Envision de la TU Delft. Acești ochelari sunt dotați cu o cameră încorporată și oferă utilizatorilor o mai mare independență prin citirea textelor sau localizarea obiectelor. Însă, pentru a le permite nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere să vadă din nou imagini (formate din pixeli), camera din ochelari trebuie să fie conectată la un implant. 

Acesta este obiectivul programului de cercetare olandez NESTOR, un consorțiu format din oameni de știință de la diferite institute, inclusiv Institutul de Neuroștiințe din Țările de Jos, Universitatea din Twente, Universitatea Radboud, Universitatea Maastricht și TU/e.

Pe scurt: Imaginile surprinse cu ochelarii pe care îi poartă nevăzătorul sunt procesate într-un mini-computer și, ulterior, transmise fără fir către un cip cerebral. Studentul doctorand Adedayo Omisakin a lucrat la comunicarea fără fir de la și către acest implant inovator. 

Cipul este format din mai mulți electrozi care stimulează celulele din cortexul vizual cu ajutorul unor curenți electrici, după cum explică Adedayo Omisakin. 

În cadrul proiectului NESTOR, doctorandul Tom van Nunen, liderul de proiect, Mark Bentum, și Omisakin lucrează la partea de comunicare fără fir. Van Nunen, care își va susține teza în cursul acestui an, a lucrat la alimentarea fără fir a implantului, în timp ce Omisakin s-a concentrat pe comunicarea fără fir de la și către implant.

Sursa: medicalxpress.com

 

Articole recomandate
ŞTIRI MEDICALE

Raport OMS 2022 privind obezitatea: nicio țară europeană nu îndeplinește obiectivele

1 Minute
Potrivit Raportului OMS 2022:  “Supraponderabilitatea și obezitatea afectează aproape 60% dintre adulți și aproape unul din trei copii (29% dintre…
ŞTIRI MEDICALE

Tratament promițător pentru încetinirea declinului cognitiv

1 Minute
Demența frontotemporală este a doua cea mai frecventă formă de demență la persoanele sub 60 de ani (sciencedaily.com). În urma…
ŞTIRI MEDICALE

Tehnică nouă de întinerire a celulelor pielii

1 Minute
Cercetătorii de la Institutul Babraham (UK) au dezvoltat o metodă de „salt în timp” al celulelor pielii umane. Celulele au…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.